Mákos bobajka

2009. 12. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt 2 dkg élesztő 2 db tojás sárgája 1 teáskanál kristálycukor 1,5-2 dl tej 5 dkg vaj csipet só.

Kevés liszt a forgatáshoz, vaj a tepsi kikenéséhez

A mártogatáshoz: 6-7 dl tej 2 csomag vaníliás cukor

A szóráshoz: 15 dkg darált mák 10 dkg porcukor 1 db citrom reszelt héja

Először elkészítjük a tésztát. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval, a tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal robotgéppel bedagasztjuk, hogy sima, lágy kelt tésztát kapjunk. (Ha a tészta túl kemény lenne, egy kevés langyos tejet adhatunk hozzá.) A tésztát letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, és két részre osztjuk, és a két részt hengerré sodorjuk. A két hengert egyenként 30 korongra vágjuk. A korongokat lisztben megforgatjuk, és a vajjal kikent tepsibe tesszük. Újabb 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben (160 fok) arany barnára sütjük (kb. 30 perc).

A mártogatáshoz a tejet megforrósítjuk, belekeverjük a vaníliás cukrot. A kisült korongokat - kisebb adagokban - a tejbe áztatjuk, óvatosan, hogy el ne törjenek egy kivajazott tepsibe, vagy tűzálló tálba rakjuk, és rétegenként a porcukorral, citromhéjjal elkevert mákkal meghintjük. Előmelegített forró sütőben (200 fok) kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Köszönjük szépen Pestiné Farkas Mártának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top