Már az indiánok is ezt rágcsálták

2011. 07. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ismersz olyan természetes édesítőt, aminek íze harmincszor intenzívebb a cukornál, ugyanakkor teljes mértékben egészséges? A jázminpakóca, ismertebb nevén sztívia ilyen: édes leveleire az indiánok is rákaptak és előszeretettel fogyasztották. Itt a lehetőség, hogy megtudj róla többet és honosítsd a kiskonyhádban!

Az igen szerény kinézetű növény sokkal nagyobb édesítőerővel rendelkezik mint bármelyik „cukortársa”, és erről egy-egy levél elrágcsálásával magunk is meggyőződhetünk. A fűszernövények között ma már egyre több helyen árulják, egyre könnyebb hozzájutni élő példányhoz, kivonatai (por, oldat, tabletta) szinte mindegyik gyógynövényboltban megtalálhatók.

Anno a dél-amreikai indiánok az édesítésen túl étvágycsillapításra, bőrbetegségekre és sebgyógyításra használták, az évek során azonban egyre több jótékony hatását ismerték meg a tudósok. Intenzív édes íze mellett kalóritartalma szinte a nullával egyenlő, így bármilyen diétában, fogyókúrában is alkalmazható a finomított cukor helyettesítésére. Jó hatással van a hasnyálmirigy működésére, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, de az sem mellékes dolog, hogy csökkenti a magas vérnyomást, javítja a bélműködést, sőt kiváló antibakteriális hatása is ismeretes.

A sztíviakivonatok ára viszonylag magas, azonban az élő bokrocskához már 450-500 forintos áron is hozzájuthatunk, amit ha gondosan nevelgetünk a konyhaablakban egy nyáron át biztos hogy rendelkezésünkre áll a természetes édesítő. Leveleiből mi magunk is készíthetünk kivonatot: szárítva és porrá őrölve ízesíthetjük vele ételeinket, oldat készítéséhez pedig forrázatot alkalmazhatunk: egy csésze forró vízzel öntsünk le negyed csésze levelet. Ha kihűlt és leszűrtük, tároljuk hűtőben!

A sztíviával készült ételek íze egyáltalán nem különbözik azokétól, melyekhez más édesítőszereket használunk, így érdemes kísérletezni, próbálkozni az alkalmazással. Lássunk egy hűsítő édesség receptet, próbáljátok ki és írjátok meg tapasztalataitokat!

Sztíviás vanília fagyi

Hozzávalók:

1 teáskanál sztívia por 1 pohár tej 1 pohár sűrített tej 2 pohár tejszínhab 1,5 teáskanál vanília (kikapart vaníliarúd vagy vanília kivonat) csipet só

Elkészítés:

A tejet forrald fel, add hozzá a sót, a sztívia port és keverd el benne. A tűzről levéve hagyd hűlni, egészen addig, míg langyos nem lesz. Ezután adagold hozzá a sűrített tejet, a tejszínhabot és a vaníliát. Ha teljesen kihűlt a massza, lefedve az edényt rakd fagyasztóba és időnként keverd meg, hogy egyenletesen álljon össze fagylalt állagúvá. Gyümölccsel isteni édesség kerekedik belőle!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top