Maugli és Balu megkötözve az esőerdők védelmében

2011. 01. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ki ne ismerné A dzsungel könyvének rajzfilmváltozatából a bájos szereplőket, akik minden kisgyermekkel megszerettetik a dzsungelek állatvilágát és közelebb viszik őket saját emberi mivoltuk megértéséhez. Ezúttal egy kampányban vesznek részt, méghozzá az esőerdők megmentéséért.

Ez önmagában még nem volna meglepő, ha nem a vitatott és mára kultikusnak számító utcai művész, Banksy tolmácsolásában találkoznánk újra Mauglival és Bagirával, akik ezúttal egy ledózerolt erdő mellett állnak megkötözve.

A kép nem véletlenül ilyen megrázó. Eredetileg a Greenpeace számára készült és az erdőirtás elleni kampány szerves részét képezte volna, de a radikális természetvédelmi szervezet nem tudott megegyezni a jogokról a Disney-vel, így a plakát nem került az utcákra. Legalábbis eredeti formájában nem.

A megkötözött mesefigurák viszont a ledózerolt erdős háttér nélkül is folytatták útjukat, Banksy ugyanis vászonra is megfestette alkotását. Sőt eladni készül, ugyanis egy londoni aukciósház, amely kifejezetten az utcai művészekre specializálódott,  kb. 124 000$-os áron dobja kalapács alá a művet pár nap múlva. A kép, mely a „Mentsd meg vagy töröld el” címet viseli, joggal pályázik a hatalmas bevételre a művész két másik alkotásával együtt, hiszen Banksy az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvend világszerte. Rajongói között pedig olyan hírességeket találhatunk, mint Johnny Depp vagy Angelina Jolie.

Banksy egy brit utcai művész, akinek a személyazonossága ismeretlen. 1992 óta számos híres falfestménye és kompromittáló alkotása került fel a falakra és a falak mellé világszerte. Az egyik bristoli nemibeteg-gondozó falára például egy ablakból kilógó meztelen embert festett. A kép annyira megtetszett a helybélieknek, hogy nem engedték a városvezetésnek eltávolítani azt. A férfi különböző szobrokat (kettétört telefonfülke, mobilvécékből épült Stonehenge) is kreált, valamint rendszeresen megy be híresebb múzeumokba, hogy ott elhelyezze saját műveit. Bár önálló kiállításai is bőven vannak, sőt a tavalyi Berlinalén még egy kisfilmmel is eredményesen szerepelt, Banksy továbbra is vandálnak és politikai aktivistának tartja magát. Azon kevés utcai művészek egyike, akiket valódi alkotóként tartanak számon világszerte.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top