Nagyanyáink háziszerei

2011. 01. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kutatások szerint az olyan hagyományos gyógymódok, mint egy tányér csirkehúsleves vagy egy nagy csésze forró citromos tea hatásosabbak és biztonságosabbak, mint sok megfázás elleni gyógyszer. Nem nehéz rájönni, hogy ezek a forró italok emelik a torok hőmérsékletét, és ezáltal gátolják a vírusok elszaporodását. Ráadásul a savas italok, mint például a citromos tea és a paradicsomlé savas közeget teremtenek, amiben a vírus nem tud megmaradni.

A megfázásban vagy influenzában szenvedő betegnek naponta legalább 8-10 pohár alkoholmentes italt kellene meginnia. A folyadék pótlása nagyon fontos minden lázas betegnél, mert a szervezetünk ilyenkor nagyon sok folyadékot veszít, ezért próbáljunk meg legalább félóránként egy pohár vizet vagy más folyadékot inni.

A forró leves köptetőként is működik, segít fellazítani a mellkasban képződött váladékot. A legjobb köptetőként használható az a leves, amely sok hagymából vagy fokhagymából készül.

Együnk sok mandarint, ez ugyanis sok szinefrint tartalmaz, amely - egyes kutatók szerint- sokkal jobban gátolja az orrdugulást, mint bármely orrcsepp.

A fokhagyma baktérium- és gombaölő tulajdonságairól mindenki hallott már. A fokhagyma allicint tartalmaz, de van benne egy másfajta gyógyító anyag is, az ajoene. Az ajoene véralvadásgátló anyag lévén segíthet megelőzni az agyvérzést és a trombózist.

A nyers fokhagymát régóta használja a hagyományos népi gyógyászat a megfázások ellen. A fokhagymát legjobb az ételekbe keverni. Ki is nyomhatjuk egy gerezdből a fokhagymaolajat, és ezzel ízesíthetjük az ételünket. Fokhagymaolajat kapszula formájában is szedhetünk.

Mindenki tapasztalhatta már, hogy az influenza első két napjában nem kívánunk enni. A harmadik napon már lesz étvágyunk, de a legjobb ilyenkor is inkább sok levest fogyasztani, utána párolt zöldséget, majd főtt halat, és fokozatosan áttérhetünk a mindennapi étkezésre.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top