Mutasd a nyelved

2010. 01. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezt nálunk még nem nagyon ismerik. Pedig ennek a módszernek több ezer éves múltja van, és ha valaki ért hozzá, azonnal láthatja, hogy a szervezetben hol a hiba.

Végy magad elé egy tükröt, és nyújtsd ki a nyelvedet. Ha a te nyelved nem túl hegyes, és nem is túl kerek, nincs rajta lepedék, vagy valamilyen oda nem illő bevonat, ha szép rózsaszínű, könnyen tudod mozgatni, és hajlítani, akkor a szervezeted megfelelően működik, vérkeringésed kiváló.

Ha a szervezetedben túl sok van valamiből, akkor a nyelved már kissé vagy nagyon merev, piros, vagy nagyon sötét piros, esetleg feketébe árnyallik, kicsit tüskés, és nem látszik semmilyen nyom az oldalán.

Ha a szervezetedben túl kevés van valamiből, akkor a nyelveden sárgás bevonatot láthatsz, nyelved kissé sápadt, nedves, nehezedre esik kinyújtani, és nyelved szélén látszanak a fogaid helye.

Vedd figyelmeztető jelnek, és fordulj orvoshoz, ha a nyelveden az alábbi tüneteket észleled:

Ha túl vörös a nyelved, akkor aprócska probléma lehet a szíveddel, vagy a vékonybeled nem úgy működik, ahogy kellene.

Ha szerinted is túl fehér a nyelved, akkor esetleg probléma lehet a légzéseddel, vagy a vastagbeled érdemel több figyelmet.

Ha úgy látod, hogy nyelved nagyon zöldes, akkor lehet apró probléma a májaddal, vagy az epehólyagoddal.

Ha kinyújtott nyelvedet sárgásnak találod, érdemes megvizsgáltatnod a hasnyálmirigyedet, vagy alkalmazz egy-két napos gyomordiétát.

A keleti orvoslás szerint, a nyelvünkön található bevonat az emésztőrendszerünk működéséről tájékoztat bennünket.

Ez a lepedék nagyon sokféle lehet, vastag, vékony, bevonhatja egész nyelvünket, vagy csak nyelvünk egyes részein látható.

Egy egészséges ember nyelvén a lepedék általában egyforma, vékony, nedves, fehéres, a nyelv közepén kicsit vastagabb, de a nyelv színe mindig jól látszik.

Ha vékony a lepedék a nyelveden, az hiányt jelez valamiből a szervezetedben, ugyanígy ennek fordítottja is igaz, ha vastag, az túl sok valamiből.

Ha nyirkos a lepedék a nyelveden, akkor lehetne akár belső lázad is.

Gyengén működik a hasnyálmirigyed, vagy a gyomroddal van baj, ha a nyelveden a lepedék úgynevezett úszó-mozgó.

Ha sárgának, és túl száraznak találod a nyelvedet, akkor gyomrod nem úgy működik, ahogy elvárhatnád tőle, vagy dohányzol, vagy több alkoholt fogyasztasz, mint amennyit kellene.

Ha a nyelveden a lepedék olyan, mint egy térkép, akkor nyelved valójában hámlik, így jön létre az úgynevezett tükör nyelv. Arra enged következtetni, hogy immunrendszered gyenge.

A nyelvlepedék kóros alakulását elősegítik a nem megfelelő táplálkozási szokások, a hiányos rágás, a túl sok pépes étel, és a tartós savas vegyhatás is.

Ugyanúgy, mint a fogainkat, nyelvünket is rendszeresen tisztítanunk, ápolnunk kellene, hiszen ha ezt nem tesszük, a nyelvünkön található lepedék mérgezőanyag tartalma az étkezések során mindig visszakerül a tápcsatornába.

Könnyedén tisztíthatjuk nyelvünket reggel, amikor amúgy is fogat mosunk. Már vannak olyan fogkefék, amelyeknek a háta nyelvtisztításra szolgál, de ha nincs ilyenünk, megteszi egy lefelé fordított kanál, vagy egy fából készült kés is.

- Németh Ági -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top