Nyugtató gyógyteák

2008. 08. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Manapság rengeteg ember panaszkodik idegességről, amit a szakemberek neurózisnak, az átlagember  idegösszeroppanásnak, idegkimerültségnek, idegbajnak nevez. Ennek többféle formája van a neuraszténiától a depresszióig, de mindre az jellemző, hogy nem szervi betegség- mint pl. a tüdőgyulladás, vagy a cukorbaj, vagy az érrendszeri problémák – hanem lelki zavarokban nyilvánulnak meg.

Ilyenkor beszélünk szorongásról, megmagyarázhatatlan félelmekről, kisebbrendűségi érzésről, ingerlékenységről, esetleg önvádról.

Másodlagosan ezután idegi, lelki alapon szervműködési zavarok, tünetek is jelentkezhetnek, pl. szívdobogásrohamok, gyomor- és bélgörcsök, hasmenés, fejfájás, fáradékonyság, étvágytalanság, ezek mind visszavezethetők a lelki zavarokra.

Statisztikailag kimutatható, hogy az emberek a legtöbbet a fájdalomcsillapító tablettákon kívül, a nyugtató és altató gyógyszerekből fogyasztják.

Sajnos ezeknek a gyógyszereknek a kedvező hatásokon kívül kellemetlen mellékhatásaik is vannak. Pl. a fáradékonyság, az izomtónus csökkenés, fejfájás, izgatottság, szédülés, járási és látási zavarok, émelygés, potencia- és libidócsökkenés, szájszárazság, stb.

A gyógynövény hatóanyagait az élő emberi szervezet természetesebben illeszti bele anyagcseréjébe, mint a szintetikus gyári készítményeket. Az altató gyógyszerekkel ellentétben az altató teák – mint azt a legkorszerűbb vizsgálati módszerek is kimutatták -nem zavarják meg a természetes élettani alvás folyamatát.

Már a rómaiak is ismerték a Macskagyökeret, a gyökönkét. (Valeriana officinalis)

Több XVII-XVIII. Századi szerző is ideges görcsök elleni orvosságként emlegeti. „Nyavalyatörést szüntet  a gyökér”....., egyik angol neve „all-heal” azaz, mindent orvosló.

A macskagyökér gyökerében 0, 1 0, 5 % illiólaj van, mely valeriánsavat tartalmaz. Ennek borneol nevű hatóanyaga csökkenti az ingerlékenységet, az izovaleriánsav észterek pedig nyugtató hatásúak.

A macskagyökér nyugtatja a központi idegrendszert, csökkenti, megszünteti a félelemérzést, a szorongást. Nincsenek mellékhatásai és nem befolyásolja károsan a szellemi és fizikai teljesítményt, sőt fokozza a koncentráló és szellemi teljesítőképességet. Enyhe görcsoldó hatása ideges szívgörcs esetén nyugtató.

Néhány napi használata után könnyebb az elalvás, majd egyre növekszik az alvás időtartama és mélysége.

A fentieken kívül a macskagyökér kitűnő szer ideges eredetű emésztési zavarok, idegességből származó gyomor- és bélgörcsök, ideges hányinger, hányás, bélingerlékenység ellen. Ideges eredetű fejfájás, migrén ellen is alkalmazhatjuk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top