Otthon a vízen

2008. 03. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Persze mindez csak egy szép álom, legyintenek a legtöbben, hisz ki engedhet meg magának manapság efféle luxust? Hisz bármilyen szépek és kényelmesek is a luxus yachtok, az áruk horribilis. De ha te hajlandó vagy megelégedni valami kisebbel és személyesebbel, akkor pároddal neked is segíthetnek az utazási irodák legújabb ajánlatai, melyek európai körutakat szerveznek 2-12 fő részére lakóhajókkal.

Ma már nem csak a nagyon gazdagok kiváltsága, hogy kibéreljenek egy hajót egy hétre és elinduljanak vele. Pároddal te is dönthetsz úgy, hogy néhány bikinit összecsomagolva hajóra szállsz és elindulsz valamelyik folyón.

Természetesen egy ilyen hajós kaland nem a legolcsóbb, de ha az elő-, vagy utószezonban indultok a nagy kalandra, sokat spórolhattok.

Ezek a lakóhajók kifejezetten kényelmesek. Van bennük külön nappali, háló, konyha, mosdó, zuhany és WC is. A hajók élettere kellemesen testre is szabható, persze a lehetőségek ugyanolyan korlátozottak, mint egy lakókocsiban. De ez nagymértékben attól is függ, hogy mekkora és milyen típusú hajó mellett döntötök.

Ha meg van az elhatározás, hogy idén egy ilyen kirándulást tesztek, akkor egy hétre már három-négyszázezer forintért megkaphattok egy lakóhajót a francia, német, holland, ír, vagy olasz folyók egyikén.

Az árban általában már benne van egy teljes körű biztosítás, egy gyorstalpaló tanfolyam az átlag 15 km/h-val haladó hajó irányítására (vezetői vizsga nem kell), teljes konyhafelszerelés, gázpalack a hűtő és gáztűzhely működtetéséhez. Emellett külön díjazásért magatokkal vihetitek háziállatotokat (takarítási díjat kell fizetni), kaphattok hajózási térképeket, illetve majd az út végén elszámoltok a benzin költségekkel is.

Persze itt nincs meg az a kényelem, amelyet egy nagy tengerjáró, vagy yacht biztosíthatna számotokra a rendelkezésre álló legénységgel, szakácsokkal, programszervezőkkel és egzotikus vidékekkel. De megvan az a luxus, hogy Európa valamely szép folyóján csak te vagy ott meg ő egy hajó fedélzetén. És ha hazatérve összeültök a barátokkal, eldicsekedhettek, hogy a nyáron ti egy hajó kapitányai voltatok. És ki tudja, lehet, hogy annyira rákaptok a „kalóz” létre, hogy a következő alkalommal már haza sem akartok menni. Hisz meg van a hangulata egy Szajna, Duna, esetleg Tisza-parti fűthető, mozgó otthonnak is.

Mindenesetre, ha egy romantikus, izgalmas körútra vágytok rengeteg látnivalóval és spontán programmal a kikötők mentén, akkor nincs is jobb választás ennél. Feltéve, hogy hajlandók vagytok egy kis matróz munkát is végezni, miközben figyelitek a folyón lebukó naplementét.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top