Párkapcsolati menedzsment

2011. 01. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hihetetlennek tűnhet elsőre, de egy jó kapcsolatot éppen úgy menedzselni kell, mint egy jó vállalkozást. Ha pedig ügyesen alkalmazod a munkádban megszokott trükköket a pároddal szemben is, akkor garantáltan kiegyensúlyozott kapcsolatot alakíthatsz ki kettőtök között.

1. Gondolkodj, mielőtt beszélsz!

Minden dolgozó ember tudja, hogy ha a főnökével, üzleti partnerével kerül szembe, nem szabad forró fejjel beleugrani a vitába/ eszmecserébe, mert könnyen belegabalyodhatunk a saját mondandónkba, vagy vita esetén elfelejthetjük saját érveinket. Ha a párod elkezd valamin vitatkozni, csak lépj hátra egyet, számolj el háromig, kérd meg, hogy mondja el részletesen, mi bántja, és ennek fényében magyarázd el a saját álláspontodat. A tányérdobálós viták, habár a filmvásznon jól mutatnak, a valóságban - főleg hosszú távon - megfojtják a kapcsolatot. Ha vitáztok, akkor az higgadt érvek csatája legyen, ne azt próbálgassátok, ki tudja hangosabban hangoztatni az igazát.

2. Légy tömör!

Ha úgy érzed, a párod nem érti vagy nem akarja megérteni, hogy milyen problémáid vannak vele, vagy csak úgy általánosságban a háztartásban, nem szabad mellébeszélni. Ilyenkor az a legjobb, ha tömören és lényegre törően elmondod neki, mi bánt. Ha csak utalgatsz, hogy „jaj, olyan fárasztó ez a takarítás, majd’ leszakad a derekam”, biztosan sajnálni fog, de nem lesz számára egyértelmű a dolog, viszont ha azt mondod, hogy „ kedvesem, mosd fel kérlek a konyhát”, sokkal nagyobb valószínűséggel hajtja végre.

3. Használd a „te is úgy gondolod?” technikát!

Ezt a technikát a kivételesen makacs üzletfelekkel való tárgyalások során szokták alkalmazni. A lényege annyi, hogy szimpátiát keltesz, és úgy intézed a beszélgetést, mintha te is egyet értenél az adott témában, de valami miatt hajlandó lennél megváltoztatni a véleményed. Például ha te meg akarsz nézni egy filmet, amit ő nem lenne hajlandó, a következőképpen motiválhatod a közös mozizásra: „Ó drágám, tudom, hogy milyen szörnyű volt a legutóbbi Nicole Kidman-film, úgy voltam vele, hogy nem is akarok látni több filmet tőle, de tegnap megnéztem ennek a filmnek a kritikáit és agyondicsérték. Mit gondolsz?” Ilyenkor a legtöbben végiggondolják a hallottakat. Ráadásul így nem is kezdtek el veszekedni a dolgon.

4. Reális ígéretek

Csakúgy, mint az üzleti életben, a párkapcsolatban és a házasságban sem éri meg csillagokat, aranyesőt ígérni, ha nem tudjuk teljesíteni. Viszont ha kisebb, reális ígéreteket teszünk a másiknak, akkor a teljesítés is valószínűbb, és az ezt követő elégedettség sem marad el. Arról nem is beszélve, hogy ezeket az ígéreteket könnyebb túlteljesíteni, így dupla elismerést is bezsebelhetünk.

5. Épít-rombol-épít technika

Ez is egy tárgyalási technika, ami a következőket takarja: először pozitív visszajelzést adsz, majd egy picit „rombolsz”. Például: „Drágám, nagyon kedves tőled, hogy vacsorát készítettél, de legközelebb megtennéd, hogy elmosogatsz magad után?” Majd újra építesz: „Isteni volt az étel!” Ez a módszer, ha jól alkalmazzuk, lehetővé teszi, hogy elkerüljük a felesleges vitát a partnerünkkel, így nem fogja úgy érezni, hogy kritizáljuk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top