Haláltánc – csillagok végórái

2011. 07. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Két fehér törpe halálos keringőjére figyeltek fel az űrkutatók: az elöregedett csillagok elképesztő sebességgel száguldanak egymás körül: 595 kilómétert tesznek meg egyetlen perc alatt. A két égitest hatalmas gravitációs „vihart” gerjeszt.

A jelenség vizsgálatából a fizikusok azt remélik, hogy további bizonyítékokat nyernek Einstein elméletének igazára.

A tudósok remélik, hogy a jelenségen keresztül tesztelni tudják Einstein realtivitáselméletét, és bővíteni tudják a szupernovákról nyert eddigi ismereteiket. Erre bőven lesz idejük: a Földtől 3000 fényévre levő ikercsillagok tánca nagyjából 900.000 évig tart még, utána szupernovaként pusztulnak majd el.

„Ami a leginkább hihetetlen, hogy ezek az egzotikus, Föld és Neptun méretű csillagok csupán a Föld-Hold távolságának harmadán keringenek, 12 percenként megkerülve egymást.” – nyilatkozta Warren Brown, a kutatás vezetője, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központjának csillagásza. „És mert nincs interakció - csillaganyagból alkotott csatorna - közöttük, valószínűleg egy különleges csillaglaboratóriumra akadtunk, ahol az általános- és extrém gravitációt vizsgálhatjuk.”

Amikor két ilyen hatalmas test pörög egymás körül, az felkavarja a tér-idő szövetét, koncentrikus hullámokat keltve, akár a vízbe dobott kő. Ezek a gravitációs hullámok lassacskán elszívják a csillagok energiáját, a gyengűlő fehér törpék így egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg végül össze fognak ütközni. A robbanás hatalmas lesz, tekitve, hogy a fehér törpék anyaga annyira összesűrűsödött az évmilliók alatt, hogy egyetlen kanálnyi belőlük felér egy autó súlyával.

Illusztráció: Tod Strohmayer/CXC/NASA és Dana Berry/CXC



Szerző

donna.hu



Scroll to Top