Izzíts be!

2011. 07. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Charlie Chaplin tizenkettedik gyermeke születésekor 73 éves volt, Dominique Strauss-Kahn 62 évesen bonyolódott szexbotrányba, de egyébként is híres szexuális étvágyáról, de említhetnénk Hugh Hefnert is, aki 85 évesen is huszonéves bombázókkal osztja meg a villáját, és állítása szerint az ágyát is. Hosszan lehetne még sorolni a példákat, de talán ennyi is elég, hogy lássuk, a kor és a szexuális aktivitás nem zárják ki egymást. A kérdés csupán annyi, hogy ezek az esetek ritka kivételnek számítanak, vagy általánosnak tekinthető a jelenség. Nos, a szexológusok szerint az öregedés nem jelenti feltétlenül a szexualitás hanyatlását, sőt. Bizonyos szempontból persze átalakulnak a szexuális szokások, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy érettebb korban nem lehet forró pillanatokat eltölteni a hálószobában (vagy egyéb más helyen).

 

Perverzek vagyunk?

Sokan persze úgy érzik, hogy vissza kell fogniuk vágyaikat, mert bizonyos kor felett nem ildomos túl nagy hangsúlyt fektetni az erotikára.   Indiában például az idősebbek arról számolnak be, hogy szégyellik nemi vágyaikat valóra váltani, vagyis aktív nemi életet élni. Úgy érzik, hogy a már felnőtt gyermekeik perverznek tartanák őket, ha rájönnének, hogy szüleik mit cselekszenek. A megkérdezett idősek egy része szerint a feleségek így inkább a vallás felé fordulnak, a férfiak pedig ellustulnak. Minden bizonnyal más társadalmakban is vannak szép számmal, akik hasonló elveket vallanak, pedig nem kellene, hiszen az öregedés egyáltalán nem zárja ki az izgalmas hálószobai kalandozást – kivéve természetesen, ha az egészségi állapot korlátoz valakit az érzéki örömökben. Épp ezért a szexualitással foglalkozó szakemberek egybehangzóan állítják, hogy idősebb korban is ugyanolyan jól érezheti magát az ember, ha elfogadja, hogy a testi változások következtében az együttléttel kapcsolatos igényeken is módosítani kell. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy a menopauza miként befolyásolja (nagyrészt) pozitívan a nemi életet, így ezt most nem bolygatnánk ismét. Akkor azonban a nők szempontjából tekintettünk erre az életszakaszra, ideje hát a férfiak nézőpontját is érvényesíteni.

Az erekció nem minden

Köztudott, hogy az erősebbik nemnél ötven éves kor felett nem ritkák az erekciós problémák, amik bizony nemcsak a hálószobabéli történésekre hatnak ki, hanem az egész párkapcsolatra, sőt az élet egyéb területeire is. Ennek nagyrészt az az oka, hogy náluk a szexualitás és a teljesítmény szorosan összekapcsolódik, így a merevedési zavarokat legtöbbjük kudarcként éli meg, ami egész önbecsülésükre hatással van.

A merevedési zavarokat azért kell többes számban emlegetni, mert többféle formában megnyilvánulhat. Előfordulhat, hogy nehezen vagy egyáltalán nem következik be erekció, de ugyanolyan gyakori, hogy a merevedés erőssége vagy időtartama nem elegendő egy sikeres együttléthez. Az is létező probléma azonban, hogy a két sikeres erekció közötti idő nyúlik meg.

A szexológusok tapasztalata szerint ez annyira elbátortalanítja a férfiakat, hogy inkább tartózkodnak a szextől, nehogy csalódást okozzanak partnerüknek. És persze a kudarcélményt sem szívesen élik meg újra. Ilyen esetben azt tanácsolják a szakemberek, hogy a pár koncentráljon az intim együttlét más formáira. Az ölelkezés, a nemi szervek masszírozása, simogatása vagy épp az orális szex olyan módszerek, amik rendkívül erotikusak lehetnek, akár orgazmushoz is vezethetnek, ugyanakkor hozzásegítenek ahhoz, hogy a férfiak ne teljesítményként gondoljanak a szexre, hanem olyan kellemes időtöltésként, aminek nincs tétje. Mindenképpen jót tesz tehát a kapcsolatnak.

Azért is szerencsés ez a megoldás, mert az agykutatások arra az eredményre jutottak, hogy agyunk azon része, mely a nemi jellegű impulzusok feldolgozásáért felelős, csak körülbelül negyvenéves korig összpontosul a nemi szervek tájékáról jövő ingerekre. A kényeztetés egyéb formái tehát egészen másképp működnek ekkor.

 

Külső segítség

Sokan persze nem elégednek meg ennyivel és különböző mesterséges stimulánsokat választanak, hogy a huncutkodás legalább olyan intenzív legyen, mint évtizedekkel korábban. A legismertebb ezek közül a Viagra, de egyéb tabletták is rendelkezésre állnak. Hatásuk bizonyított, és sok pár gondol rájuk hálával, de néhány dologra figyelni kell. A legfontosabb, hogy ebben az esetben komolyan kell venni a kockázatokat és mellékhatásokat, valamint az orvos és gyógyszerész véleményét, ugyanis bizonyos betegségek esetén végzetes vagy legalábbis igen kellemetlen következményei lehetnek a kis kék tablettának és rokonainak.

Nem annyira közismert, de legalább annyira hatékony eszköz a vákuumpumpa. A péniszre helyezhető alkalmatosság igen egyszerű elven működik: szívó hatást fejt ki, és ezzel segít hadrendbe állítani a makacskodó szervet. (Megjegyzem, teljesen jogos a sokakban felmerülő észrevétel, mely szerint ezt a hatás más módszerrel is elő lehet idézni, és nem is beszélnék le senkit, hogy nekirugaszkodjon.) Szintén hasonló problémákra találták ki a sebészi úton beültetendő „elasztikus szalagot”. Ez a berendezés lehetőséget ad arra, hogy a kellő időpontban biztosítsa az erekciót, és persze arra is, hogy a gépet kikapcsolva a pénisz ismét nyugalmi állapotba kerüljön. Amennyiben a felek nem idegenkednek a szexuális segédeszközöktől, a vibrátor is jó szolgálatot tehet. Nem kell feltétlenül magánakciókra gondolni, hiszen némi kreativitással izgalmas kelléke lehet az együttlétnek ez az eszköz.

Pózolj!

A különféle kényeztető módszerek és esetleges stimulánsok mellett érdemes a pózokat is újragondolni, hiszen egy-egy szerencsétlenül megválasztott testhelyzet miatt fájdalmas élmény lehet a szex azoknak, akik hátfájással, szívproblémákkal, cukorbetegséggel vagy épp ízületi gyulladással küszködnek. Egy jól megválasztott póz azonban pillanatok alatt elfeledteti az eltelt éveket és a szúró, nyilalló testrészeket is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top