Tartós E-elemek

2009. 10. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Évszázadokkal ezelőtt is használta az ember a sózást, szárítást, vagy a füstölést, hogy a húsok és halak hosszan fogyaszthatóak legyenek. A mostani tartósítók komplex anyagok, így sokan úgy gondolják, hogy ezek ártalmas kémiai összetevők, ezért vásárolnak olyan termékeket, melyre fel van tüntetve, hogy „Tartósítószert nem tartalmaz”. Ilyen feliratokkal manapság szinte mindenütt találkozunk, így tudatosan tehetjük ezeket kosarunkba. A vevők másik csoportja pedig a „kényelmes”, hosszú ideig tárolható élelmiszereket keresi, melyek éppen ezért sok tartósítót tartalmaznak, de emellett el is várhatjuk – jogosan –, hogy ezek a termékek biztonságosak legyenek.

A tartósítószereket könnyedén megkülönböztethetjük más adalékanyagoktól, hiszen 200-as számmal kezdődik a „nevük”, így az E200-tól E299-ig számozottak jelentik a tartósítókat. Olyan anyagok, melyek az élelmiszerek eltarthatóságát meghosszabbítják, így megakadályozzák a mikroorganizmusok által okozta romlást, tehát arra használják, hogy fenntartsanak egy meglévő állapotot, vagy megelőzzék a kémiai, biológiai, vagy fizikai tényezők miatt bekövetkező károsodást. Továbbá fő feladatuk, hogy gátolják a penészgombák, és a baktériumok szaporodását.

Sajnos kevésbé elterjedtek, pedig léteznek a természetes anyagú tartósítók, így a használatban lévőket szintetikus úton állítják elő. A szabályozás szerint nem minden esetben kell feltüntetni a csomagoláson, pláne ha más adalékkal együtt kerül bele a termékbe. A legtöbb tartósítót a tubusos termékekhez, a félkész ételekhez, a húskészítményekhez, az édességekhez, és a margarinokhoz adják.

A legtöbbet használt E-betűsek, és azok veszélyei:

E200 – Szorbinsav: Gombaölő, de nem gátolja a baktériumok szaporodását.

E210 – Benzoesav: Csalánkiütést okozhat.

E220 – Kén-dioxid: Bélpanaszokat okozhat.

E224, E224 – Kálium-metabiszulfit: Allergiás reakciót válthat ki.

E230 – Bifenil, difenil: Bőrbetegséget okozhat.

E239 – Hexamin: Rákkeltő.

E240 – Formaldehid: Rákkeltő.

E249 – E252: Káros lehet a csecsemőkre.

A tartósítószerek sajnos nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy élelmiszereink hosszú távon megőrizhessék az ízüket, a színüket, a megjelenésüket. Azonban odafigyelhetünk egészségünkre, ha olyan termékeket vásárolunk, melyeket szigorúan ellenőriztek, és ezt a csomagoláson fel is tüntették. Sajnos vannak olyan készítmények, melyekhez nélkülözhetetlen a használatuk, de kis mennyiségben nem károsak, csak a túlzott fogyasztásuk viselheti meg szervezetünket.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top