Vigyázat, selejtes vetőmagok!

2010. 04. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Teszt Plusz fogyasztóvédelmi magazin bevásárlóközpontokban és szaküzletekben árult termékeket vizsgált. Kíváncsiak voltak arra, hogy milyen a kerti magok kínálata. A magyar szabványnak megfelelő módszerekkel, az arra illetékes laboratóriumokban a termesztés szempontjából legfontosabb minőségi mutatót, a csírázóképességet vizsgálták.

A vizsgálat eredménye alapján megállapították, hogy az apró magvas zöldségféléknél a megvizsgált magminták fele nem felelt meg az előírásoknak. Sok mintában a salátánál 0 és 1%-os, a petrezselyemnél 1%-os csírázóképességet mutatott a bevizsgálás eredménye a jogszabályban meghatározott 75, illetve 65%-os érték helyett. A szintén apró magvas sárgarépánál viszont magasabb volt az arány, és kifejezetten jó eredményt találtak a nagy magvúaknál, például a babnál és a borsónál, bár ezeknél is előfordult néhány gyengébb eredményt mutató minta.
A szakemberek és a magazin egyöntetű ajánlása szerint is érdemesebb a hazai cégek vetőmagjait vásárolni, mert a Magyar Szabványozásnál lényegesen lazább az uniós előírás, míg a magyar vetőmag az előállítás során szigorú laboratóriumi körülmények között fokozott ellenőrzésen megy keresztül. Felhívják továbbá a vevők és a kertészkedők figyelmét a több éve az üzletek polcain hányódó kerti magok veszélyére. A mag élő anyag, ezért a tárolás körülményei nagyban befolyásolják a csírázóképességet. Így a szakszerűtlen tárolás még a szavatossági idő lejárta előtti magvak esetében is okozhat meglepetést.

-Szűcs Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top