A Teszt Plusz fogyasztóvédelmi magazin bevásárlóközpontokban és szaküzletekben árult termékeket vizsgált. Kíváncsiak voltak arra, hogy milyen a kerti magok kínálata. A magyar szabványnak megfelelő módszerekkel, az arra illetékes laboratóriumokban a termesztés szempontjából legfontosabb minőségi mutatót, a csírázóképességet vizsgálták.
A vizsgálat eredménye alapján megállapították, hogy az apró magvas zöldségféléknél a megvizsgált magminták fele nem felelt meg az előírásoknak.
Sok mintában a salátánál 0 és 1%-os, a petrezselyemnél 1%-os csírázóképességet mutatott a bevizsgálás eredménye a jogszabályban meghatározott 75, illetve 65%-os érték helyett. A szintén apró magvas sárgarépánál viszont magasabb volt az arány, és kifejezetten jó eredményt találtak a nagy magvúaknál, például a babnál és a borsónál, bár ezeknél is előfordult néhány gyengébb eredményt mutató minta.
-Szűcs Ágnes-