Wagner gyógyító kelyhe

2009. 06. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az operatörténet egyik legvitatottabb és sokak szerint egyik legzseniálisabb operájával, Wagner Parsifaljával kezdődtek 2006-ban az azóta már világhírűvé vált, a nemzetközi zenei kalendáriumban piros betűvel jelölt Budapesti Wagner-napok 2006-ban. A szcenírozott három felvonásos zenedrámában az egyes szerepek legelismertebb interpretátorai lépnek színpadra.

Így volt ez 2006-ban és így lesz 2009-ben is. A lengyel Tomasz Konieczny a két Amfortas-alakítás között óriási sikerrel énekelte A walkür Wotanját is a 2007-es budapesti előadáson, a a tetralógia Fricka-szerepe után pedig újból Kundryként üdvözölheti a közönség a Wagner-énekesek egyik legnagyobb csillagát, a magyar Németh Juditot. A Szent Grál legendáját továbbszövögető, grandiózus operát – az MR Szimfonikusok – élén ezúttal is Fischer Ádám vezényli június 26-én és 28-án.

Ahogyan már 2008-ban is volt, A nibelung gyűrűje – a világon alighanem egyedülálló módon – négy egymást követő napon hangzik el, méghozzá kétszer is: június 11-14-én és 18-21-én. A kezdetektől közreműködő MR Szimfonikusokat minden alkalommal Fischer Ádám vezényli, aki 2001-ben a Bayreuthi Ünnepi Játékokon is a Ring-tetralógiával mutatkozott be. A zenetörténet alighanem legnagyobb szabású ciklusának a következő három évben is ő volt a zenei irányítója a Zöld dombon, ahova 2006-ban és 2007-ben a Parsifal dirigenseként tért vissza. 2007-ben megkapta a nagy presztízsű Eichala-serleget, amelyet Bayreuth városa adományoz azoknak a művészeknek, akik hosszú időn át kimagasló eredménnyel szerepeltek az Ünnepi Játékokon.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top