Mágikus hetes - 1. rész.

2009. 06. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az asztrológiai diagnosztika általános sémát nyújt az emberi élet számára. A születéstől kezdve minden év hangsúlyt kap: Az első a Hold, A második a Merkúr, A harmadik a Vénusz, A negyedik a Nap, Az ötödik a Mars, A hatodik a Jupiter, A hetedik a Szaturnusz.

Ezek után elölről kezdődik az évek számlálása, minden hetes szakasz kap egy uralkodót. Az első 7-14-ig a Hold, A második 14-21 a Merkúr, A harmadik 21-28 a Vénusz, A negyedik 28-35 a Nap, Az ötödik 35-42 a Mars, A hatodik 42-49 a Jupiter, A hetedik 49-56 a Szaturnusz.

Az első életévet a Hold uralja. Testileg és lelkileg leginkább az anyától függő állapot. Kialakulnak a táplálkozó funkciók, és nagyon gyors a növekedés, az érzékelő, reagáló tevékenység fejlődése, a belső élet puszta megnyilvánulásai.

A második életévet a Merkúr uralja. Megjelenik az artikulált beszéd, a korai fogalomképzés,a test, az izmok, a kéz, a láb tudatos használata, a járás tanulásától a fogásig, és az ujjak használatáig.

A harmadik életév a Vénusz jegyében telik. Az érzéki szemléletkészség kialakulása, és az alakítási formálási készség megindulása, az első összhangzat játékos formában. Gyermek versek, táncok, a korai mesekorszak, a közös játékokban kontaktus teremtés és az infantilis erotika időszaka.

A negyedik életévet a Nap uralja. Előlép a személyiség tudat, a gyerek egyes szám első személyben beszél,, érvényesülésre törekszik, megjelenik a dackorszak, megjelennek az első felelősségtudattal való cselekvések.

Az ötödik életév uralkodója a Mars. A tevékenységi, a kutatási ösztön nyugtalansága. A kézügyességi technika mind a munkákban, mind a rombolási  ösztönben, egyben a gyermekes kegyetlenség megnyilvánulásai is a Mars jelenlétének köszönhető, A még zabolázatlan szenvedélyekkel, ellenkezés szerű, viselkedés. Az ötéves gyerek már fegyelmezésre szorul, és testi igénybevételre.

A hatodik életévben a Jupiter uralja a személyiséget. A meghódító, és kiszélesítő  törekvések korai formái, már lőszerszámokat használ, megízleli a kalandot, tudatosan vállalja a kockázatot. A kicsi gyerek ilyenkor kezdi megérteni a nagyobb összefüggéseket, szintetizál az elbeszélése már átcsap fokozatosan a mesébe, hajlik a vallásosan átélt világrend felfogása felé.

A hetedik életévet a Szaturnusz uralja. A fogváltás időszaka, a gyerek kilép a kisgyermekkorból, reálisabban nézi a világot, megérett az első szociális beilleszkedésre, és a konvencionális gondolkodásformák átvételére - nevezzük ezt iskolaérettségnek.

Ekkor elérte a Szaturnusz saját helyének alsó quadrátját. Vagyis hét évet haladt előre. A gyermek először szakad el komolyabban a családtól, I-IV. fényszög, először kell felelősséget vállalnia, először kell hosszabb ideig, türelemmel tanulnia. Először tapasztalja meg a fegyelmezést, esetleg a büntetést. A szorongás és a világ nagy dolgaitól való félelem ekkor kezdhet kialakulni. Általában a szülők is ekkor vannak túl az első hét éves perióduson, sokszor nem értenek egyet a nevelésben - quadrát - és több esetben tapasztalható a válás is.

Az többi életszakaszról a következő részben olvashattok!

Kapcsolódó anyagok:

$$3759$$

$$3813$$

$$3815$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top