10 tévhit a Machu Picchuról – te is bedőltél nekik?

2011. 06. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Machu Picchu misztikus romvárosa sokak fantáziáját megmozgatja. Számos legenda kering róla, amelyek közül némelyik igaz, némelyik hamis. Íme a tíz legszélesebb körben elterjedt tévhit vele kapcsolatban:

1, Valójában Machu Picchu nem az inkák Elveszett Városa

Amikor felfedezője, III. Hiram Bingham rátalált 1911-ben, valójában egy másik várost, Vilcabambát kereste. Vilcabamba a titkos főváros volt, ahová az inkák menekültek 1532-ben, a konkvisztádorok érkezésekor. Bingham a haláláig azt bizonygatta, hogy Machu Picchu valójában azonos Vilcabambával, de ezt az elméletet 1956-ban megcáfolták. (Vilcabambának most egy Machu Pichutól 80 kilométerre levő romvárost tartanak.) Ráadásul bár Machu Picchu valóban nagyon eldugott helyen van, technikailag sosem volt tökéletesen lakatlan. Amikor Bingham megérkezett, három család élt itt, ami nem sok, de bizonyítja, hogy az őslakók a modern időkben is ismerték és lakták a helyet.

2, Csak azért áll még, mert nem volt földrengés a környéken

Ez egy nagy tévedés. Peru szeizmikusan rendkívül instabil, és maga Machu Picchu is két törésvonal fölé épült. A város építészei azonban olyan csodálatosan ügyes megoldásokat alkalmaztak, olyan pontosan csiszolták és illesztették egymáshoz a köveket, hogy az inka épületek nem omolnak össze, hanem csak (helyi szlenggel) „táncolnak”. A földrengés közben kicsit kirázódnak a helyükről, majd milliméterre pontosan ugyanoda zökkennek vissza. Ha a korabeli építészek nem ezt a módszert alkalmazták volna, már egy inka piramis sem állna.

3, A legjobb az egészben a sok dombormű

Bár az inkák főleg a gyönyörű faragásaikról, míves ékszereikről ismertek, érdemes belegondolni, micsoda hatalmas földmunkát, alapozást, sőt csatornarendszer-építést igényelt Machu Picchu megalkotása. A turistákat a látványos dolgok vonzzák, viszont a romváros igazi értéke tulajdonképpen láthatatlan: a konstrukciós munkák 60 százaléka a föld alatt van.

4, Ez egy szegény vidék, ezért olcsó a nyaralás

Egy túra a Machu Picchura minden, csak nem olcsó. Cuscóból a vonatjegy több mint 100 dollár (majdnem 20.000 forint). A hegy lábánál levő vonatállomástól a hegytetőig vivő busz menetjegye 14 dollár (kb 2600 forint) – bár ez kihagyható, ha valaki bevállalja a sétát 2000 méter magasra. A belépőjegy 43 dollár (nagyjából 8000 forint).

5, Van egy nagy múzeum a romok közt

Nincs. Sőt. Machu Picchu területén gyakorlatilag semmilyen információt vagy kiállítást nem talál a látogató. Csak a puszta romok és a csodás látkép az, amiért ide érdemes feljönni, tájékoztató anyagokat senki ne várjon. A városról szóló kiállítást még a hegymászás előtt, a Museo de Sitio Manuel Chávez Ballónban érdemes megnézni. (Ez mindössze 8 dollár, vagyis árfolyamtól függően körülbelül 1500 forint.) Sajnos azonban már a múzeum puszta megtalálása is felér egy kalandtúrával, ugyanis az épület egy poros földút végén van, Aguas Calientes városkától 30 perc sétára.

6, A Huayana Picchu a túrázók paradicsoma

Nagy a tülekedés hajnalonként, mert naponta csak az első 400 embernek engedik meg a hatóságok, hogy felmásszon a híres Huayana Picchu hegyoromra. (Ez az a kicsi, zöld hegycsúcs, ami sok Machu Picchu képen látszik a háttérben.) A romváros melletti másik –sokkal magasabb, 1640 méteres - hegyet viszont mintha senki sem akarná megmászni... Pedig valójában ez az igazi „Machu Picchu hegy” és innen sokkal szebb látvány nyílik a tájra. A romváros is erről a hegycsúcsról kapta a modern nevét, mivel a mai napig nem lehet tudni, az inkák minek nevezték eredetileg Machu Picchut.

 Huayana Picchu  

7,  A titkos templom csak legenda

Nos, pont ez nem legenda. A Hold Templomát ugyanis szinte senki nem látogatja a hajmeresztően meredek ösvény miatt, ami ide vezet. A helyet szinte már el is felejtette az idegenforgalom.

8, A Machu Picchu környékén már mindent felfedeztek, amit érdemes

Nem. Nagyon nem. Részben a nehéz terep, részben Peru államának üres kasszája miatt Machu Picchu bővelkedik még meglepetésekben. Akár egyszerű látogatók is találhatnak újdonságokat, ha rátérnek egy járatlan ösvényre. (Ennek ellenére nem ajánljuk, hogy bárki magánakciókba kezdjen itt, mert túl veszélyes az omladozó ösvényeken járni.)

 Látkép a Huayana Picchuról  

9, Oda építettek, ahová tudtak

Bár az átlag halandó szeme nem lát rendszert az épületek elrendezésében, és hajlamos azt hinni, hogy az inkák olyanok voltak, mint bármely más paraszt a hegyen, („oda építettek, ahová lehetett”) az igazság ettől távol áll. Az inkák nem kötöttek kompromisszumot a heggyel, hanem inkább szinte lehetetlen építészeti küldetéseket is bevállaltak, csak hogy lemodellezzék az épületekkel a környező szent hegyek fekvését, a Nap mozgását.

10, Machu Picchuban lakott az inka király

Machu Picchut és Cuzcót valaha egy zarándokösvény kötötte össze, és a város ceremoniális feladatokat látott el. Számos jel utal arra, hogy az épületkomplexum papoknak és talán a Napszüzeknek adott otthont, valamint a városba rendszeresen zarándokok érkeztek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top