Drámai szerencsétlenségek sorozata

2011. 06. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A balesetek és szerencsétlenségek látványa mindig döbbenetet és rossz érzést kelt az emberekben, ezért is meglepő, hogy egy festőművész miért pont ezeket az eseményeket választja témájául. Mentségére legyen mondva, mindezek ellenére lenyűgöző alkotásokat készített, melyeken a főszerep lezuhant repülőgépeké és elsüllyedt hajóké.

Az igazán valósághű alkotásokat a zambiai származású Jonathan Wateridge készítette, műveiben kiemelve azt a kontrasztot, melyet az élő természet és a halott gépezetek látványa kelt. A Londonban élő és alkotó művész már tinikorában festeni kezdett, ahogy a művészlelkeknél lenni szokott a szobája magányában, először csakis a maga szórakoztatására. Művészetére leginkább Manet, Goya, Rembrandt és Velasquez művei hatottak, de a hosszú évek alatt kialakította saját stílusát is. Ennek ellenére 20 évesen  abbahagyta a festést, és mintegy 12 évig nem nyúlt az ecsethez. Ezen hosszú időszak után azonban ismét magával ragadta a művészet világa, és a való életből ihletet merítve különleges festmények alkotásába kezdett, olyanokba melyeket itt is láthattok.

 

A nagy, mintegy 2x3 méteres művek realisztikus ábrázolásmódja az első távolságtartó várakozásokkal ellentétben bámulatba ejti a szemlélődőt. A festményeket nézve érdekes érzelmi hatás keríti hatalmába az embert, abba meg már bele se merünk gondolni mi történne akkor, ha mindezeket eredeti méretükben is megtekinthetnénk!

     



Szerző

donna.hu



Scroll to Top