10 tévhit az egészségünkről

2010. 11. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az orvostudomány és a házi praktikák az egészségünk megőrzésére nem minden esetben egyeznek. Ez a néhány példa nemcsak attól óv meg bennünket, hogy fölösleges kúrákra fogjuk magunkat, de néhány esetben hatásosabb módszert is adhat, hogy elkerüljük az apróbb kellemetlenségeket, amelyek azért nem érik meg a fáradtságot, hogy orvoshoz forduljunk.

1. Nem kell levágni a kenyér héját, mert „abban van a vitamin”.

Egy 2002-ben végzett német kutatás kimutatta, hogy a sütés során egy újfajta antioxidáns termelődik, amely csökkenti a rák kockázatát, és amely a kenyér héjában nyolcszor nagyobb mennyiségben található meg, mint a kenyérbélben. A modern szülő tehát nem azt mondja: A héjában van a vitamin, hanem, hogy a héjában van az antioxidáns. Keri Glassman táplálkozástudós ajánlása szerint a legjobb teljes kiőrlésű liszttel készült kenyeret enni, héjjal, vagy héj nélkül, mert az több tápanyagot tartalmaz. Persze a teljes kiőrlésű lisztet gyakran dúsítják fehér liszttel, erre érdemes odafigyelni.

2. Megfázol, ha vizes hajjal mész ki a szabadba.

Természetesen ezt is kísérleti úton cáfolták meg: a Common Cold Research Unit (közönséges megfázás kutatócsoport – nomen est omen) Salisburyben a megfázás vírusával oltotta be a kísérleti alanyokat. Ezután két csoportra osztották őket, az egyik csoport lezuhanyozott, és fél óráig vizesen várakozott a hideg folyosón, míg a többiek egy meleg szobában voltak. Mindkét társaság ugyanolyan arányban fázott meg. A hidegérzet tehát nem befolyásolja az immunrendszert.

3. Ha összekancsalítod a szemeid, úgy maradhatnak.

Az önkéntes szemmozgatás nem okozhat károkat a látásban, bár W. Walker Motley, a szemészet professzora a Cincinnati Egyetemen, arra is figyelmeztet, ha egy gyerek akkor is gyakran kancsalít, amikor épp nem a humorát villogtatja, az már egyéb szemészeti problémára utalhat.

4. A lenyelt rágógumi beleragad az ember gyomrába.

Sokan még azt is tudni vélik, hogy a rágó hét évig marad a gyomorban. A gyerekorvosok találkoztak már sokféle tárggyal, amit a gyerekek lenyeltek, és az a tapasztalatuk, hogy az emésztőnedvek pár nap alatt átviszik az emésztőrendszeren a rágót is, és bár a rágógumi anyagát nehezen bontja le az emésztés, nem valószínű, hogy gyomorfájást okozna.

5. A test hőjének 75%-át a fejen keresztül adjuk le.

Ez legfeljebb a csecsemőkre lehet igaz, mert az ő fejük a testükhöz képest nagyobb. A babák fejét valóban fontos betakarni. A felnőtteknél viszont jó, ha 10% körül van ez az érték. A test hőgazdálkodása szempontjából tehát egy sapka is csak annyit ér, mint egy kesztyű.

6. Ha megijesztenek, elmúlik a csuklásod.

Az elterjedt házi praktikákról, mint a lélegzet visszatartása vagy vizet inni, akár befogott orral, orvosilag nem bizonyították be, hogy hatásosak. A tudomány már 1971-ben megadta a saját megfejtését. A The New England Journal of Medicine azt tanácsolta, nyeljünk le egy kanál kristálycukrot. Az ő tesztjük szerint 20-ból 19 esetben működött.

7. Ha halat eszel, okosabb leszel.

A gyerekeknél 3-4 éves korig valóban ez a helyzet. A halakban, különösen az olajos halakban, mint a lazac, Omega-3 zsírsavak vannak, köztük dokozahexánsav (DHA). A DHA különösen fontos az első két évben az agy fejlődésében, az észlelés és a látás élességének kialakulásánál. Egy négyévesekkel végzett kísérlet pedig azt mutatta ki, hogy gyorsabban növekszik azoknak a kicsiknek a szókincse, akik naponta kapnak DHA-tartalmú ételeket. Aki nem szereti a halat, de szeretne okosodni, marad az avokádó, a dió vagy a repceolaj.

8. Evés után egy óráig ne ússz.

Egy kiadós étkezés után az emésztőrendszerbe több vér jut, és kevesebb az izmokba. Elvileg ettől a vérhiánytól kellene begörcsölnünk, ami sosem esik jól, de úszás közben halálos is lehet. Az orvosok véleménye szerint ez nem következhet be, legfeljebb kevesebb energiát tudunk belevinni az úszásba, de nem merülünk el.

9. A gyerekeknek kell a napi multivitamin tabletta.

A gyerekeknél egy éves korig a szoptatás mellett jó, ha valamivel kiegészítjük a D-vitamin-szükségletüket. De később, bár a multivitamin nem árthat de még akkor is, ha nem esznek sokat, vagy válogatósak, szükségtelen ilyesmit csempészni az ételükbe. A gyerekek érzik, mire van szükségük, és azt meg is eszik, bármennyire is úgy tűnik, hogy szinte alig esznek.

10. A meleg tejtől könnyebben elalszol.

A tejben, kis mennyiségben tényleg van triptofán, de több litert kellene meginni belőle, hogy ennek az altató hatása jelentkezzen. A megszokásnak viszont nagy ereje van, ha valaki mindig egy pohár tejjel alszik el, a tej végül placebohatást fejt ki.  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top