Ludasak vagyunk…

2010. 11. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A népi kalendáriumok szerint november 11-re, Márton-napra híznak meg a fiatal libák, így nem véletlen, hogy már a régi időkben is hatalmas lakomákkal ünnepelték meg ezt a napot, ami nem mellesleg az újbor és az utolsó vásári nap ünnepe is volt. A régi paraszti gazdaságokban állhatatosan vallották: „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

A Márton-napi libafogyasztás hagyományára természetesen  ennél filozofikusabb magyarázat is van, ugyanis a legenda szerint amikor Szent Mártont püspökké akarták szentelni, tisztelői, „rajongói” elől egy libaólba húzódott meg, viszont a libák gágogása felfedte rejtekhelyét.

„Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

A Szent Márton napi libasütés máig megmaradt hagyományként és évről évre finomabbnál finomabb falatok kerülnek ilyenkor a családok asztalára. Az ínycsiklandó ételek minden ízlelőbimbónknak külön élvezettel szolgálnak, a libacsontokat népi meteorológiai eszközként is számon tarthatjuk, hiszen időjósnak kiválóan alkalmazhatók. A jól átsült liba mellcsontjából ilyenkor jósolják meg, milyen lesz a tél: ha fehér, akkor kemény, havas télre számíthatunk, ha szürkés, akkor latyakos, enyhe évszak köszönt ránk.

„A bornak Szent Márton a bírája!”

Márton napján már iható az újbor, így a lúdvacsora végén a családokban hagyománnyá vált az ezzel való koccintás, sőt sokszor a kemencében párolódó libát is ezzel locsolgatták, kenegették. Ezen a napon a lakomáké, vásároké és ünnepségeké volt a főszerep, tilos volt mosni, teregetni, bármilyen munkát végezni, hiszen a néphit szerint ez a jószág pusztulását okozza. Ezenkívül is számos érdekes néphit él november 11-ével kapcsolatban, ilyen például, hogy aki Márton éjszakáján álmot lát, boldog lesz, vagy aki az újbortól Márton napján spicces lesz, a következő évben megmenekül a gyomorfájástól, fejfájástól. Bár ezek a mendemondák igen mulatságosak és figyelemfelkeltőek, ezen a napon mégis mindenki a nagy lakomákra koncentrál.

Nem csak a püspök falatja…

Egy kiadós libalakomából a család minden tagja jól lakhat, főleg, ha a háziasszony azt rendkívüli precizitással és odafigyeléssel készíti el. Hogy mire kell odafigyelni egy libasütés alkalmával? Összegyűjtöttük a tudnivalókat!

a libavásárlás során személyenként 75 dkg-mal érdemes számolni, egy átlagos liba négy főre biztosan elég, de érdemes mindig kicsit nagyobbat venni, biztos, ami biztos alapon mindig győződjünk meg arról, hogy a liba egészséges: lábai nem foltosak, bőre fényes, a bőr alatti zsírréteg nem túl vastag a libát sütés előtt mossuk át alaposan, az üregben és annak mentén található zsírpárnákat távolítsuk el, majd papírtörlővel itassuk fel a felesleges nedvességet róla. Ez azért is nagyon fontos, hiszen minél tovább hagyjuk így száradni, annál ropogósabb lesz sütést követően a bőre. A legjobb módszer, ha a szárazra törölt libát egy éjszakán keresztül még hűtőszekrényben pihentetjük, majd sütés előtt kétszer-háromszor leforrázzuk, szárazra töröljük, és ezt követően fűszerezve, sózva sütjük ha sütés előtt megszurkáljuk a szárnyast, ügyeljünk arra, hogy ez a művelet csak a bőrére irányuljon, húsát ne sértsük meg ha sütőben készítjük el a szárnyast, mindig nagyon magas hőmérsékleten kezdjünk hozzá, általában 15-30 percig, majd közepes hőmérsékleten 180-190 fokon addig, amíg meg nem puhul a hús a liba sütésére kilónként 30-35 percet kell számolni, természetesen ez sütő-, recept- és libafüggő. Érdemes gyakran ránézni, hiszen a húsa hamar kiszárad, ha túl sokáig sütjük. a sütés során a libából kisült zsírt érdemes félóránként leönteni. Ezt később más ételek készítésekor hasznosíthatjuk (vagy kenyérre kenve, lilahagymával) bár sokak szerint a libát nem kell locsolgatni, mégis, érdemes a saját zsírjával ezt félóránként megtenni. Sokkal szebb és finomabb lesz tőle… a sütés után a libát érdemes 20-30 percig pihentetni tálalás előtt. Ha fólia vagy fedő alatt tesszük mindezt, a húsa puhább lesz, viszont az is esélyes, hogy a ropogósra sült bőr megpuhul…

Reméljük, hogy tippjeinkkel mi is hozzájárulhatunk egy finom Márton napi lúdvacsora elkészítéséhez és sok donnás olvasó fogadja meg jó tanácsainkat. Mi garantáltan kipróbáljuk a legjobb ludas recepteket és ha a végeredmény jól sikerül, nektek is megmutatjuk!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top