Csak egy kóró?

2010. 11. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyik jellemző őszi gyógynövényünk a katáng. azánkban mindenhol megtalálható, akár az utak szélén, akár a kiskertekben. Már őseink is felismerték gyógyhatását, holott talán mit sem tudtak arról, hogy a katáng mennyire gazdag magnéziumban, folsavban, foszforban, és még számos gyógyhatású anyagban. Előszeretettel fogyasztották, hiszen megfigyelték, hogy tisztítja és serkenti a májat, gyorsítja az anyagcserét.

A katáng gyökeréből készített drog inzulint, cukrot, glikozidát és keserűanyagokat tartalmaz. A katángból készült teát adhatjuk étvágygerjesztőként, emésztést serkentőként, epe- és májbántalmakra, valamint magas vérnyomás ellen is, de a cukorbetegségben szenvedőknek is bátran alkalmazhatják.

Régen ezt fogyasztották kávéként, amíg a szemes kávé meg nem jelent hazánkban. Ma megtalálhatjuk cikóriakávéként, pótkávéként. Nagyon kellemes kávéital, segítségével könnyebben leszokhatunk a sok koffeint tartalmazó változatról.

A katáng gyökeréből és friss hajtásából, kitűnő ételeket is készíthetünk. Akár önálló köretként is tálalhatjuk, de készíthetünk belőle salátát, főzeléket, és használhatjuk más saláták alkotórészeként is. Jól harmonizál a kaporral, a sárgarépával, a zöldpaprikával és a paradicsommal.

Íme egy nagyon könnyen elkészíthető recept, katánglevélből:

A katáng- vagy cikórialeveleket mossuk meg, és enyhén sózott vízben főzzük puhára. Amikor kihűlt, tekerjük össze egy-egy szelet sonkával, majd a sonkatekercseket helyezzük egymás mellé egy tepsibe vagy tűzálló tálba, kerámiatálba.

Egy evőkanál vajat olvasszunk fel, tegyünk bele egy evőkanál lisztet, készítsünk belőle fehérmártást, és tegyünk bele tetszés szerint reszelt sajtot. Ezzel a mártással öntsük le a sonkatekercseinket, és vacsora előtt süssük őket forró sütőben mindaddig, amíg a sajt meg nem pirult a tetején.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top