70%-al magasabb a rák esélye a férfiaknál

2010. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az a tény, hogy legtöbbször vonakodnak felkeresni háziorvosukat, az egyik fő oka annak, hogy náluk nagyobb a kialakulás kockázata, legalábbis az orvosi feljegyzések elemzése után erre lehet következtetni.

Összességében, a férfiak 16 százalékkal nagyobb eséllyel fognak rákbetegségben szenvedni, mint a nők, és negyven százalékkal valószínűbb, hogy ebben a betegségben fognak majd elhalálozni. Amennyiben kivesszük a mellrákot, prosztatarákot és egyéb olyan rákbetegségeket, amelyek csupán az egyik nemre jellemzőek, akkor ez a különbség jócskán megnövekszik. Ezen esetek tanulmányozásakor kiderült, hogy a férfiaknál 62%-kal nagyobb eséllyel diagnosztizálhatnak rákot és 69%-kal nagyobb eséllyel fognak emiatt elhunyni - áll a European Urulogy Supplement nevezetű folyóiratban megjelent tanulmányban. A brit férfiak hölgytársaiknál majdnem háromszor nagyobb eséllyel válnak a hólyagrák áldozatává és kétszerese az esélye annak, hogy veserák végez velük annak ellenére, hogy erre biológiai okokat nem találtak a kutatók. A Leedsi Egyetem munkatársa, David Forman professzor állítása szerint a férfiak hajlamosabbak a "keménykedésre", vagyis arra, hogy nem mennek el az orvoshoz csak végszükség esetén. Továbbá az is megfigyelhető, hogy kevésbé foglalkoznak az egészséges életmóddal, mint a hölgyek, valamint velük ellentétben az urak előszeretettel hagyják ki az orvosi rutinellenőrzéseket, amelyeket a nőkön például terhesség alatt vagy a fogamzásgátló tabletta felírásakor minden alkalommal elvégeznek.

Érthető, miért idegenkednek a férfiak a prosztatavizsgálattól, de az életük múlhat rajta.

"Úgy érezzük, nincsenek nyilvánvaló biológiai okai, így arra a következtetésre jutottunk, hogy az életmód befolyásolja leginkább a betegség kialakulásának esélyét, vagyis az, hogy a férfiak hajlamosak nem elmenni az orvoshoz egy-egy árulkodó tünet láttán és inkább nem vesznek tudomást a dologról" - nyilatkozta egy, a felmérésben résztvett másik kutató, Catherine Thomson, aki a Cancer Research UK munkatársa. Ezekhez az eredményekhez persze az is hozzászámítandó, hogy a dohányzás is gyakoribb a férfiak között, valamint az egy főre jutó elfogyasztott alkohol mennyiségében is ők vezetnek. Az alkohol a rák egyik táplálója, ugyanis növeli a vér mennyiségét a tumorokban és kárt tesz a DNS-ben - a dohányzás pedig még tovább fokozza ezeket a problémákat. A rossz étrend is gondot okozhat, mivel a férfiak több húst fogyasztanak és kevesebb zöldséget, ill. gyümölcsöt esznek, mint a nők. A férfiak a zsírt a comb és a derék tája helyett a hasuk körül "növesztik" legfőképpen, ami szintén növeli a különböző betegségek, közöttük a rák kialakulásának kockázatát. Alan White professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint a rendszeres, kötelező orvosi vizsgálatok bevezetése segítené a problémák megelőzősét még azoknál is, akik egyébként nem akarnak elmenni a háziorvosukhoz. "Az üzemorvosoknak nemcsak az éppen aktuális egészségi állapotot kellene felmérnie, hanem a dolgozók általános közérzetét és egészségét is" - mondta. "A férfiaknak pedig csak annyit tudunk tanácsolni: ha van valami egészségügyi problémájuk, amely nem múlik és kellemetlenséget okoz, akkor szánják rá az időt és vizsgáltassák ki magukat."

-NJ-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top