Tojás sárgája: úgy adjuk, hogy vagy az előzőleg keményre főzött tojás sárgáját szétnyomva, keverjük bele etetés előtt a csecsemő főzelékébe, vagy pedig a nyers tojás sárgáját keverjük el az ételbe, és forraljuk fel újra! A tojás héja nem véd a baktériumok ellen. Így a nem romlott, úgynevezett friss tojás is lehet fertőzött. Ezért a tojások származási helyét ellenőrizni kell. A tojást alaposan mossuk meg, mielőtt felütjük!
Máj: vagy a főzelékben megfőzve és utána tumixolva, vagy pedig nyersen elkaparva, a főzelékbe vagy levesbe bele főzve adjuk a csecsemőnek vagy a kisgyermeknek. Bármilyen máj megfelelő, fontos, hogy sovány legyen. Hizlalt állatok máját (liba, kacsa), ne használjuk fel a csecsemő étkezéséhez. Hús: a csecsemőnek, vagy a kisgyermeknek adandó húst, minden zsírtól, és inaktól meg kell tisztítani. Húsklopfolóval verjük vékonyra, apró darabokban, kevés vízzel főzzük puhára, egyszer daráljuk át, majd eresszük fel saját levével, és még egyszer főzzük fel. Elsősorban szárnyast, vagy borjúhúst használjuk, és nagyon vigyázzunk arra, hogy ne legyen zsíros.
A tojáshoz, májhoz, húshoz – mint minden új táplálékhoz – fokozatosan kell a csecsemőt vagy a kisgyermeket hozzá szoktatni, mégpedig úgy, hogy első alkalommal csak egészen keveset adunk belőlük, majd fokozatosan többet, és többet, míg egy teljes tojás sárgányit, illetve egy púpozott kávéskanálnyi mennyiséget el nem érünk.
Kapcsolódó anyagok:
$$1434$$
$$1456$$
$$1348$$