A babák fehérje dús ételei

2008. 10. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A tejbedara készítése: egy evőkanál darához, illetve grízhez számítsunk egy deciliter tejet. Használjunk teljes kiőrlésű darát! A főzésnél vigyázni kell, hogy ne égjen oda, ne legyen csomós. Ezt úgy érjük el, hogy a forrásban lévő tejhígításba, igen óvatosan, vékony sugárban folyatjuk a darát, állandó kevergetés közben. Miután a darát belefőztük, kevergetni kell, különben utólag összecsomósodik. Körülbelül 10 percig kell főzni. Helyes az edényt vízzel átöblíteni, mielőtt a tejet beleöntjük, hogy megelőzzük a leégést. A cukrot – minél kevesebbet –, a főzés utolsó perceiben tegyük hozzá, így is csökkentve a leégés veszélyét.  
 

Tojás sárgája: úgy adjuk, hogy vagy az előzőleg keményre főzött tojás sárgáját szétnyomva, keverjük bele etetés előtt a csecsemő főzelékébe, vagy pedig a nyers tojás sárgáját keverjük el az ételbe, és forraljuk fel újra! A tojás héja nem véd a baktériumok ellen. Így a nem romlott, úgynevezett friss tojás is lehet fertőzött. Ezért a tojások származási helyét ellenőrizni kell. A tojást alaposan mossuk meg, mielőtt felütjük!

Máj: vagy a főzelékben megfőzve és utána tumixolva, vagy pedig nyersen elkaparva, a főzelékbe vagy levesbe bele főzve adjuk a csecsemőnek vagy a kisgyermeknek. Bármilyen máj megfelelő, fontos, hogy sovány legyen. Hizlalt állatok máját (liba, kacsa), ne használjuk fel a csecsemő étkezéséhez. Hús: a csecsemőnek, vagy a kisgyermeknek adandó húst, minden zsírtól, és inaktól meg kell tisztítani. Húsklopfolóval verjük vékonyra, apró darabokban, kevés vízzel főzzük puhára, egyszer daráljuk át, majd eresszük fel saját levével, és még egyszer főzzük fel. Elsősorban szárnyast, vagy borjúhúst használjuk, és nagyon vigyázzunk arra, hogy ne legyen zsíros. 

A tojáshoz, májhoz, húshoz – mint minden új táplálékhoz – fokozatosan kell a csecsemőt vagy a kisgyermeket hozzá szoktatni, mégpedig úgy, hogy első alkalommal csak egészen keveset adunk belőlük, majd fokozatosan többet, és többet, míg egy teljes tojás sárgányit, illetve egy púpozott kávéskanálnyi mennyiséget el nem érünk.

Kapcsolódó anyagok:

$$1434$$

$$1456$$

$$1348$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top