A beteg gyermek táplálása

2008. 09. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A beteg gyermek étrendjének összeállításakor két fontos irányelvet kell szem előtt tartani:

Az egyik, amely a táplálék összetételére, a nélkülözhetetlen tápanyagokra, azok mennyiségére és minőségére vonatkozik.

A másik irányelvet a betegség különleges követelményei szabják meg, és abból áll, hogy az olyan anyagokat, amelyek a beteg szervezetét megterhelnék, vagy éppen károsak, távol tartsuk, és olyan élelmiszereket adjunk, amelyek a szervezet gyógyulását elősegítik. A diéta – a beteg étrendje – az jelenti, hogy az ételek kiválasztása, tálalása, a betegség kívánalmainak megfelelően történjen. Minden betegségnél más és más a kívánalom. Más lesz a májbeteg gyermek diétája, és más a vesegyulladásos gyermek étrendje. Elsősorban tehát pontosan kell ismernünk az egyes betegségeknél alkalmazott étrendet. A diéta előírásánál kitérünk az egyes ételek elkészítésének módjára, megmagyarázzuk, mit értünk például szénhidrát dús, fehérjementes, vagy zsírmentes étrend alatt. • Nem minden szülő tudja, hogy a vaj, a tejszín, a tejföl, az olaj, a margarin zsiradékot, illetve zsírt tartalmazó élelmiszerek. • Ne feledjük, hogy a hús mellett a hüvelyes főzelékek is sok fehérjét tartalmaznak. • Ha fűszermentes ételt kell készítenünk, tudnunk kell, hogy mik ezek, s azt is, hogy a fűszerek miért tilosak. Mivel a beteg gyermek legtöbbször étvágytalan, étrendjét a megengedett keretek között változatossá, ízletessé kell tennünk. Ugyanazt az ételt sokféleképpen elkészíthetjük, a mai fejlett konyhatechnika segítségével, és egy kis leleményességgel. Figyeljük meg, hogy az egyes ételekből mennyit fogyaszt el szívesen a beteg gyermek, és csak annyit tálaljunk legközelebb a részére. Ne tegyünk elé nagy tányér főzeléket, sem más ételből túl nagy adagot, mert az étvágyat meghaladó mennyiség megpillantása kellemetlen hatású a gyermek számára. Inkább adjunk ismételten kisebb mennyiséget, mint egyszerre olyan nagy adagot, amelyet a gyermek esetleg csak erőlködve tudna elfogyasztani. Ne felejtsük el, hogy minden kellemetlen hatás csökkenti az étvágyat. Ügyeljünk arra is, hogy a tálalás étvágygerjesztő legyen, minden más vonatkozásban is. A csorba tányér, hibás evőeszköz, nemcsak a felnőttek, de a gyermekek étvágyát is sokszor csökkentik. Limonádét, gyümölcslevet mindig átlátszó üvegpohárban tálaljunk, az élénk színek felvidítják gyermekünket.

Kapcsolódó anyagok: 

$$1066$$

$$556$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top