A fogyókúra öregít(?)

2011. 03. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Rossz hír a fiatalság minél további megőrzéséért fogyókúrázóknak: egy nemrégiben végzett kutatás eredményei szerint negyven éves kor felett azok tűnnek fiatalabbnak, akiknek úgymond husisabb az arcuk.

A kutatás során a szakemberek 186 egypetéjű ikerpárt vettek górcső alá és azt figyelték meg, hogy a fogyás átlagosan négy évvel mutathat idősebbnek egy hölgyet a fent megnevezett korosztályból. "Az, hogy valaki mennyi idősnek néz ki, egyrészt a genetikai adottságai, másrészt az általa folytatott életmód függvénye." – mondja a kutatás vezetője, Dr. Bahaman Guyuron a Telegraphnak.

 

Mivel az egypetéjű ikrek genetikailag azonosak, az abban mutatkozó különbségek, hogy hány évesnek látszanak, a külső tényezőknek és az életvitelüknek tudhatók be.

A vizsgálat során a kutatók kiszámolták az ikerpárok tagjainak testtömegindexét (BMI). Ez az érték egészséges testsúly esetén 18,5 és 25 között mozog. Akinél a kikalkulált szám 18,5 alá esik, az soványnak számít. "Az egészséges BMI alsó határánál 4 ponttal magasabbat elérő 40 feletti hölgyek nagy többsége az eredményeink szerint 2-4 évvel tűnt fiatalabbnak a valódi koránál." – számol be Dr. Guyuron a kutatócsoport által feltárt összefüggésekről.

"Minél több zsírszövet marad meg az arcon, különösen az orcákon, az annál jobban megőrzi fiatalos vonásait." – magyarázza az okokat Rajiv Grover brit plasztikai sebész. "A túlzásba vitt fogyókúrázás hatására a hölgyek arca kísértetiesen beesetté válik, mivel ilyenkor eltűnik az arc középső részének teltsége."

BMI kiszámítása:

A kilogrammban megadott testtömeg osztva a méterben megadott magasság négyzetével.

Példa: Ha valaki 57kg és 165 centiméter magas, akkor a képlet a következőképpen alakul: 57: (1,65 x 1,65) = 20,93. Azaz az illető testtömegindexe a normális sávon belül van.

"A teltségnek ez az eltűnése a jojó diétával hozható összefüggésbe, amikor nem csak zsírt veszít az arc, hanem a szerkezetét erősítő ínszalagok is megnyúlnak a hol teltebb, hol vékonyabb formának köszönhetően, ami az orr, a száj és az alsó állkapocs környékén lévő ráncok elmélyüléséhez vezet." – teszi hozzá.

Természetesen a kutatás eredményei nem jelentik azt, hogy akkor tudjuk természetes módon minél tovább fenntartani fiatalos külsőnket, ha elvesztjük a kontrollt a kilók szaporodása felett. Csupán arra figyelmeztetnek, hogy senki se essen túlzásokba fogyókúrázás terén, és kiegyensúlyozott étrendet kövessen, megfelelő mennyiségű mozgással egybekötve, hogy elkerülje a jojó-effektust.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top