Kutya, gyerek és igazságszolgáltatás

2011. 03. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tárgyalótermekben időnként sérült, riadt gyermekek tanúvallomására is szükség van, de az ő számukra ijesztő, zavaró lehet a közeg, ami nem könnyíti meg a dolgukat. A törvényszéki terápiás ebek azonban megnyugtathatják őket, így a bűnesetek megoldásában is segíthetnek.

A képen látható Macy egy teljesen átlagosnak tűnő golden retriever-labrador keverék. A kétéves kutyus imád játszani, ha azonban ráadják a “munkaruháját”, megváltozik. Sokkal nyugodtabb, komolyabb, megfontoltabb lesz, mivel a munkahelyén erre van szükség. Igen, a munkahelyén, Macy ugyanis terápiás kutya a Texas államban található Smith megyei bíróságon.

A fekete kutyus napi nyolc órában segíti az ügyvédek és az ügyészség munkáját, méghozzá egy igen kényes területen. Elsődleges feladata, hogy segítsen megnyugodni és ellazulni azoknak a gyerekeknek, akiket felnőttek zaklattak, molesztáltak, vagy bántalmaztak. Ezek a bűnök gyakran azért nem derülnek ki vagy azért nem sikerül megbünteni az elkövetőket, mert a gyerekek a trauma miatt képtelenek beszélni a történtekről.

Ezen a ponton jönnek a képbe a Macyhez hasonló terápiás kutyák, amik csillogó szemükkel, szép bundájukkal és közvetlenségükkel segíthetnek a gyerekeknek ellazulni, megnyílni. Az állat becézgetése, simogatása közben a gyermekek biztonságban érzik magukat és könnyebben tudnak beszélni az őket ért sérelmekről. A kutyák tehát nem csak a tettesek felelősségre vonásában tudnak az emberek hasznára lenni, de segíthetnek a bántalmazott gyermek felépülésében, az őt ért trauma feldolgozásában is.

A washingtoni központú Courthouse Dogs immáron 2003 óta képez ki terápiás kutyákat elsősorban arra, hogy érzelmi támogatást nyújtsanak a bántalmazott gyermekeknek a büntetőeljárás során. Emellett fiatalkorú elítélteket is látogatnak velük, hogy segítsenek átvészelni a nehéz időket és megkönnyítsék a felkészülést a társadalomba való beilleszkedésre. A felkészült szakemberek által kiképzett ebeket világszerte egyre több országban vetik be, mivel igen hatásos segítségnek bizonyultak a kiskorúak kárára elkövetett bűnök elleni harcban.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top