A gyerek halálról kialakított képe

2010. 07. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szülők egyik legnagyobb mumusa, hogyan és mikor közölje a halál tényét a gyermekkel. Kellenek-e a „hosszú útra ment”, vagy a „nagyon messzire kellett elutaznia” történetek a gyereknek? A kicsiben ki kell először alakuljon a halálfélelem fogalma, csak ezután lesz képes felfogni, mi is az az elmúlás.

A gyermeket eleinte szeretné minden szülő megkímélni a halál gondolatától, elhiszi, ha nen beszél róla, akkor olyan, mintha nem is létezne. Nincs fájdalom, szorongás és kínzó önvád sem. Hazudni nem szabad a gyermeknek akkor sem, ha meg akarjuk védeni. Bizonyos életkor alatt nem is szabad a gyereknek ilyen dologgal foglalkozni, hiszen nem képes még megérteni a halál fogalmát és a hozzá tartozó magyarázatokat. Ez után is saját gyermeki nyelvén kell fogalmazni, elmondani neki hogy a hozzátartozó elment, de ezzel még ő ne foglalkozzon, mert a felnőttekre tartozik.

A gyermeki kíváncsiság kiterjed mindenre, ez alól a halál sem lehet kivétel. 6-7 éves korig a kicsi azt hiszi, hogy a halál megfordítható, és abból bármikor vissza lehet térni. Óvodáskorban túl kicsi még a gyerek ahhoz, hogy felfogja: a halál végleges. Úgy gondolja, a felnőttek meg tudják ez a folyamatot fordítani, és ha akarnak visszatérnek. Énközpontúságuk miatt azt is elhiszik, hogy csupán a gondolatukkal képesek megölni valakit. Félnek is a haláltól, azt hiszik el lehet kapni, mint a betegségeket.

Ekkor még a véglegesség fogalma nem alakult ki a gyermekben, ezért nem tudja elképzelni, hogy valaki örökre elment. Nagy a veszélye, hogy a gyerek személyes sérelmet érez, azt hiszi, hogy miatta ment el az a valaki, vagy őt akarja ezzel megbántani.

7 évesen már teljesen más a gyermekek gondolkodása. Sokan eljátszanak közülük a halál gondolatával. Azt hiszik, a halál egy mozdulatlan és változatlan állapot. Még mindig nincsenek tudatában a pontos fogalmával, emiatt gyakori hogy büntetésként használják a szülőkkel szemben. Azzal fenyegetőznek, hogy egyszer csak meghalnak, és ez szüleik hibája lesz. Ezt a fenyegetőzést nem szabad komolyan venni, hisz csak később tudatosodik bennük, hogy az az állapot visszafordíthatatlan.

Viszont 8 évesen már mindent tud ahhoz, hogy felfogja a végtelenség és a halál összefüggését. Gyakori, hogy emiatt megijednek az egyedülléttől, szorongás lép fel náluk. Megnyilvánulhat a sötétségtől való félelemben, vagy olyan személyekről kérdezősködnek, akik már elhunytak. Ebben a korban már beszélni kell nyíltan a halálról, tudjon meg mindent, amit csak szeretne, de figyeljünk arra, hogy a megfelelő támogatást mindig megkapják.

Majd ez a halálfélelem átfordul egyféle élettől való félelembe 10-12 éves kor környékén. Az új dolgokkal való megismerkedés, a sokféle kötelezettség és nem végső sorban a szexualitás felfedezése mind azt mutatják, hogy a gyermekkornak lassan vége szakad. A szülői támogatás nagyon fontos akkor is, ha a gyerek kezd önállósodni.

Tehát a szülőnek együtt kell haladnia a gyermek fejlődésével, nem szabad olyat megértetni vele, amit még nem képes felfogni. A későbbiekben is a gyermek nyelvén kell beszélni, majd szép lassan elfogadtatni vele, hogy az elmúlás egy természetes dolog, nem kell tőle félni. Ha rákérdez hogy anyu és apu is meghal-e, nem szabad azzal nyugtatni, hogy ez sosem történik meg, el kell mesélni, hogy ez az élet rendje, de ez annyira messze van, hogy ilyennel neki nem kell még törődnie.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top