A jó szándék áldozatai

2010. 09. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve, tartja a mondás. Hogy ez mennyire igaz, azt ékesen példázza az angliai vörös mókusok esete, akikre az élőhely beszűkülése vagy a környezetszennyezés mellett azok a jószívű, de felelőtlen-ügyetlen állatbarátok is veszélyt jelentenek, akik tenni kívánnak ezekért az állatokért - csak éppen rosszul.

A Telegraph nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a szigetországban egyre több alkalommal találnak olyan elhullott példányokat, amelyek halálát valószínűsíthetően egy emberektől elkapott baktérium okozta. A staphylococcus aureus nevű kórokozó általánosan jelen van az orrunkban és a kezünkön, így akik előszeretettel etetik az aranyos rágcsálókat, könnyen megfertőzhetik azokat.A legtöbb elhullott állatot a White szigeten találták, ahol a szakértők szerint bevett szokásnak számít, hogy a mókusok természetes étrendjét kihelyezett etetőkkel egészítik ki. Emiatt megnő a veszélye annak, hogy staphylococcussal fertőződjön az állomány.

Vic Simpson, a cornwalli WVIC állatorvosi központ munkatársa szerint azok az egyedek vannak a legnagyobb veszélyben, amelyeknek egyébként is legyengült az immunrendszere. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha hivatalos vizsgálatok igazolják, hogy emberi közreműködéssel fertőződnek az állatok, fel fogják szólítani az embereket, hogy etetés előtt viseljenek kesztyűt, vagy mossanak alaposan kezet.

A jelenséggel a Daily Mail is foglalkozott, méghozzá az énekes madarak példáján keresztül. A portál állítása szerint már félmillió madárral végzett az a betegség, amit a trichomonas gallinae okoz. A beteg madarak torka megduzzad, így azok nem tudnak táplálkozni és hamarosan éhen pusztulnak. A kutatások szerint a koszos etetők és fertőzött madárfürdők terjesztik a kórt.A legnagyobb veszélynek kitett fajok között található a zöldike, aminek egy év alatt harmadával csökkent az állománya, de más pintyfélék is fogékonynak tűnnek a betegségre. A BTO (British Trust for Ornithology) munkatársa, Mike Toms szerint a higiénia kulcskérdéssé vált. “Nagyon fontos lenne, hogy az emberek legalább egy-két hetente alaposan takarítsák ki az etetőket és madárfürdőket, és hagyjanak fel az etetéssel, ha a jelek fertőzésre utalnak.” - nyilatkozta a szakember a Daily Mailnek, hozzátéve, hogy a betegség kórokozója valószínűleg a galambokról kerül az etetőkre.

Nagy-Britanniában becslések szerint mintegy 20 millió ember etet rendszeresen madarakat, így nem meglepő, hogy a szennyezett etetők miatt fellépő járványok jelentős változásokat okozhatnak a madárpopulációkban, méghozzá igen rövid idő alatt. Létfontosságú tehát, hogy az emberek felismerjék a problémát és jobban ügyeljenek a higiéniára, mielőtt a szigetország amúgy is elég rossz helyzetben lévő madárpopulációja még nagyobb bajba keveredik.

Forrás: www.farm.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top