A Kiskutya még haraphat!

2008. 08. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elviselhetetlen hőség leggyakrabban a nyár közepén fordul elő. Innen is származik az elnevezés, mert az ókori Róma csillagászai a nagy meleget összefüggésbe hozták a csak ezen intervallumban a nappal egyszerre kelő Sirius, más néven Kiskutya, Canicula csillaggal. Azóta tudjuk, nem a Canicula okozza a kánikulát, névadói tisztsége azonban megmaradt.

Az emberekre általában egészségtelen hatással van a tartósan magas hőmérséklet. Vannak persze, akik szeretik, de a sugárzásveszély miatt már a kifejezetten napimádók is egyre kevésbé hódolhatnak szenvedélyüknek. A napon ugyanis tíz perc sem kell, hogy leégjünk, vagy napszúrást kapjunk. A gyakori napégés pedig akár bőrrákot is okozhat.

A gyerekekre és az idősekre még fokozottabban kell figyelni, mert náluk fennáll a kiszáradás és a megfázás veszélye is. Nagy melegben, ha hideget isznak, vagy hosszabban tartózkodnak hűvös vízben, mivel a testüknek még, illetve már rosszabb a hőháztartása, könnyen lázas, köhögéses tünetek lehetnek a következményei. A korosabbaknál fokozottabban jelentkezhetnek a szív és érrendszeri panaszok is, amikkel érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Mit lehet, hát tenni? Teljesen el kell bújni a nap elől? Természetesen az is butaság volna, hiszen a nyári fénnyel való töltekezés rendkívül fontos testünk és lelkünk számára egyaránt. D vitamint például – amire a csontjainknak, fogunknak különösen szüksége van –, szinte csak a nap által tud felvenni szervezetünk.

Fokozatosan szoktathatjuk – és kell is, hogy szoktassuk – magunkat, a gyerekeket és az időseket is a naphoz, mivel a szép egyenletes barna szín egyfajta védettséget is ad a nap káros hatásai ellen.  A legjobb délelőtt tizenegy előtt és délután három után kimerészkedni a napra, ha nagy a hőség, akkor is először félárnyékba, fejünket befedve. Aztán lehet egyre bátrabban, persze nem ész nélkül.

A nagy meleg nem csak veszélyes, de kellemetlenségekkel is jár. Akik izzadósak különösen szorongva gondolnak arra, hogy nem tudnak úgy megjelenni a munkahelyükön, hogy ne folyna róluk a víz. Nekik segítséget nyújthat a zsályatea fogyasztása, melynek hatására az izzadságmirigyek összehúzódnak. Egyébként is javasolt langyos folyadékot inni ilyenkor, mert annak hatására az erek és a bőr kitágulnak, ezért el tud párologni a hő. A hideg ital kellemes és jól esik, de lezárja a hőt.

Forró nyári napokon töröljük az étlapról az olajban sült krumplit, a zsíros ételeket, a panírozott húsokat, a tejszínes mártásokat stb. Ezek feldolgozása ugyanis rengeteg energiába kerül, és még jobban lefárasztja az ilyenkor amúgy is megviselt szervezetet. Viselet szempontjából mindenki számára ajánlatos a lenből, pamutból készült ruha, ing, nadrág, és tusoljunk annyiszor, ahányszor csak megengedhetjük magunknak!

Kapcsolódó anyagok:

$$823$$

$$844$$

$$749$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top