A köhögést gyógyító teafüvek

2009. 01. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kék iringó

Régi népgyógyászati szer. A harmincas években Páter Béla figyelt fel rá, mint a székelyek régi szamárköhögés elleni szerére, és vizsgálni kezdte hatóanyagait a kolozsvári gyógynövénykutató intézetben. Kiderült, hogy a kék iringó gyökere szaponint, egy alkaloidát, csereanyagot és nyomokban illóolajat tartalmaz.

Köptető hatású, gyógynövényeink közül az egyik legártalmatlanabb, ezért gyermekeknek és időseknek is adható. Egy kávéskanálnyi kék iringó herbát (a föld feletti részt) másfél deci vízzel 10 percig főzünk, a legvégén hozzáteszünk ugyanennyi kakukkfüvet, lefedve állni hagyjuk 15 percig, leszűrjük, mézzel édesítjük. Naponta háromszor igyunk meg ezt az adagot légcső- és hörghurutban, szamárköhögésben segít.

Az izlandi zuzmó

Egymagában is az ismételten fellángoló idült hörghurut gyógyszere. Nyálkát, kovasavat, keserűanyagot, antibiotikus hatóanyagot tartalmaz. A hosszas köhögéstől legyengült idős betegek szervezetét tonizálja. A keserű anyag fokozza a gyomornedv elválasztást, javítja az étvágyat, serkenti a vegetatív idegrendszer működését. Két deciliter vízzel forrázzunk le egy kávéskanál zuzmót, 7-8 perc után szűrjük. Naponta kétszer alkalmazzuk.

Az édesgyökér

A legrégebbi gyógynövények, közé tartozik. Köhögéscsillapító szerként megemlékeznek róla már az egyiptomi papiruszok és régi kínai füvészkönyvek is. A magyar népi orvoslás influenza, köhögés, asztma gyógyszereként, szamárköhögés ellenszereként alkalmazta.

Az édesgyökér triterpén jellegű vegyülete gyulladáscsökkentő, flavonidjai görcsoldók. Enyhe köptető hatású. Köhögéscsillapítónak nemcsak teakeverékben, hanem magában is alkalmas: egy-két mokkáskanálnyi gyökeret kell napjában többször elrágni (a rostos részét kiköpve). Az édesgyökérből készült medvecukor is fogyasztható köhögés, rekedtség ellen, meleg vízben oldva is.

Az orvosi zilizt

Már az óegyiptomiak is köhögés elleni szerként említik, az ókori görögök is ismerték, neve is a görög „althein” (gyógyítani) szóból ered. Hifeland a híres természetgyógyász főleg légzőszervi bajokban alkalmazta.

Nemcsak köhögés, légcső, és hörghurut, szamárköhögés, hanem asztma esetén is sikerrel adható a ziliztea és teakeverék.

Az orvosi zilizből szirupot is főzhetünk. Egy kávéskanálnyi gyökérdrogot 3 óra hosszat egy deci vízben áztassunk szobahőmérsékleten, szűrjük le, egészítsük ki egy deciliterrel, és adjunk hozzá 60 gramm mézet. Felnőtteknek két óránként egy evőkanálnyi, gyermekeknek óránként 1 kávéskanálnyi az adat. Csak 24 óráig tartható el romlás nélkül. Idült hörghurutban társítható még a hideg zilizkivonat édesköménnyel, kerti kakukkfűvel, vagy kankalinnal és kék iringóval.

Köhögés (légcső, és hörghurut) elleni teakeverék: izlandi zuzmó, bodzavirág, kamillavirág, borsosmenta, kakukkfű, édesgyökér, tüdőfű egyenlő mennyiségben. Egy tetézett evőkanálnyi keveréket két deciliter vízzel leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napjában két-háromszor fogyasszunk belőle egy csészényit.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top