A kontaktlencse vagy a szemüveg a menő?

2010. 03. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szemüveg öltöztet. A divat olyannyira felkapta ezt a kiegészítőt, hogy még az is viseli, akinek nincs szüksége rá. Időről-időre változik a szemüveg trend. Míg évekkel ezelőtt a keret nélküli, vagy drótkeretes szemüvegek hódítottak, mára a vastag sötét kereteset választják a szemüvegpártiak. Miben jó a szemüveg? Karaktert ad az arcnak, és egy pillantás alatt levehető, nem kell attól félni, hogy nem elég tiszta a kezünk. Nem kell semmiféle vegyszert juttatni a szembe, nincs lencsetisztító folyadék stb. A szem könnyebben felveheti az oxigént, nem fedi le semmi sem. Hosszútávon olcsóbb, mint láthatatlan ellenfele, emellett kérhető a lencsére különféle bevonat, UV-szűrő, monitorszínezés, melyek jótékonyan hatnak a szemeinkre. Megvédi a szemet a portól, szennyeződéstől és a káros sugárzástól is.

Ellene szól, hogy párásodik, ha hidegből melegbe megyünk, az esőcseppek rátelepedhetnek, térlátásunk nem zavaróan, de behatárolt, a szemek kevésbé láthatóak benne (ami nem feltétlenül rossz), a fény pedig zavaróan eshet a lencsére.

A kontaktlencse más előnyökkel szolgál, de hátulütőből is marad azért. Látóterünk megmarad teljes egészében, nem kicsinyít vagy nagyít, nem veszi más észre, hogy rendelkezünk vele (kivéve, ha direkt olyat hordunk), nem befolyásolja az éppen aktuális időjárás a viselését. Kellemesebb benne sportolni, nem kell félni hogy összetörik használatkor. Megbízhatóbb érzést nyújt a viselőnek.

A másik oldalról, mivel a szemen van közvetlenül, nem távolítható el egy mozdulattal, és mindig figyelni kell a kezünk higiéniájára berakáskor és kivételkor. Ha nem adja magát könnyen, akkor műkönnyet kell alkalmazni, van aki nem is tudja elviselni, hogy a saját szemében turkáljon nap mint nap. A legtöbb kontaktlencsét ki kell venni alvásidőre, és ha az ember már fáradt, akkor plusz macera megszabadulni tőle. Az oxigénfelvétel is nehézkesebb, mivel a szem egy része le van fedve. Emellett könnyen szakad, vagy esik le kivételkor.

Vannak esetek, mikor nem javasolt a kontaktlencse használata, akkor nem lehet mást tenni, mint a megszokott szemüveghez nyúlni. Például a kancsalságot nem tudja korrigálni, csak a szemüveg. 14 év alatt nem is adható gyereknek, hisz használata szigorú szabályokhoz van kötve, melyről a gyerek megfeledkezhet, vagy figyelmen kívül hagyhat, és következményeképp gyulladásos betegségeket szerezhet be. Emellett a még változásban lévő szemre nem javasolt lencsét vásárolni.

A szemüvegnek és a kontaktlencsének is van csupán divatos funkciója. A már említett sötétkeretes szemüveg viselése, vagy a színezett kontaktlencsék - ez utóbbiak nem a szem hibáinak korrigálására szolgálnak. Előnyeiket és hátrányaikat megtudtuk, tehát csakis rajtunk múlik, melyiket helyezzük előtérbe.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top