A kövér embert még az ágy is húzza

2010. 03. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kövér embert még egészségesnek tekintjük, de ha valakire azt mondjuk, elhízott vagy túlsúlyos, már betegséget is társítunk hozzá. Egy kövér ember nem feltétlenü beteg, de kövérsége előbb-utóbb egészségkárosodáshoz vezethet.

Igyekeznünk kellene az elhízást a legelején megakadályozni, amikor még nem okoz nagyobb gondot.

A kövérség, avagy más néven az elhízás hajlamosabbá tesz bennünket arra, hogy különböző betegségek, mint pl. a cukorbetegség, a különböző szívelégtelenségek, keringési betegségek vagy a máj problémái, előbb megtaláljanak bennünket.

A már meglévő betegségeinket is súlyosbíthatja a kövérségünk. Ilyenek a koronáriás betegségek, a pangásos szívelégtelenség és légzési elégtelenségek.

Sajnos ki kell mondanunk, hogy az elhízott ember várható élettartama rövidebb, mint normális súlyú vagy sovány társaié, sőt a statisztikák szerint még balesetek is gyakrabban fordulnak elő velük.

Az elhízásnak nagyon egyszerű okai vannak. Szeretünk hizlaló ételeket enni, és azokból is jó sokat. Nem szeretünk mozogni, inkább ülve dolgozunk, autóval járunk, és akkor is járművel utazunk, amikor gyalog is mehetnénk.

Hizlal bennünket a zsíros étrend, a fekvésre kényszerítő betegség és a lelki bánat is.   Hazánkban minden harmadik ember elhízott, ebbe bele értendők a gyermekek is.

A fogyókúra sikeressége több dologtól is függhet.

Az, hogy valaki kicsit gömbölyűbb, nem  jelenti azt,

 hogy automatikusan beteg és csúnya lenne!

A kívülről kialakuló, úgynevezett exogén elhízás miatti fogyás eléréséhez – ez a fokozott táplálékbevitelből, vagy a mozgás hiányából származik – a különböző fogyókúratípusok feltétlenül hatásosak.

Az aggyal kapcsolatos, úgynevezett cerebrális elhízásban a fogyókúrával nagy nehezen leadott kilókat az ember a kúra abbahagyása után sajnos nagyon gyorsan visszahízza, ezért ez esetben a kalóriaszegény étrendet hosszan, nemegyszer az egész élet folyamán be kell tartani.

A fogyókúrás diétát mindig a korunknak, nemünknek, alkatunknak megfelelően kell összeállítanunk, de nem követünk el hibát akkor sem, ha mindentől függetlenül napi kb. 1000 kalória elfogyasztását irányozzuk elő.

Tervezhetünk magunknak ennél kevesebb kalóriát tartalmazó étrendet is, egészen az ún. null-diétáig, a teljes koplalásig, de ezt csak orvosi felügyelet mellett tanácsos alkalmaznunk.

Jó hatást érünk el akkor is, ha egy héten egy-két napot koplalunk. Ilyenkor csak egy kevés gyümölcsöt és folyadékot fogyasszunk!

Narancsbőr – cellulitis

A narancsbőr a bőr alatti zsírlerakódás egy speciális formája, melyben a nem közömbösített toxin- és salakanyagok megbújnak. A salakanyagok felhalmozódásának hatására a szövetekben parányi víz-, zsír- és salakzárványok keletkeznek, melyektől igen nehéz szabadulni.

A mintegy 75 %-ban nyers ételeket tartalmazó étrenddel (pl. narancs, grapefruit, céklalé, kékalga, zeller, stb.) megelőzhető a narancsbőr kialakulása, illetve meg is szüntethető a már kialakult állapot. A narancsbőrkezelés hatékonyságát külsőleg masszázzsal, nyirokmasszázzsal is elősegíthetjük. Ennek eredményeként javul a nyirokrendszer működése, csökken a bőralatti zsírszövetek salakanyag-koncentrációja, a káros anyagcsere termékek könnyebben eltávolíthatóvá válnak.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top