Hozzávalók: / 3 normál nagyságú tepsivel lesz/
- 1 kg liszt /én réteslisztből készítettem/, - 30 dkg vaj / nem margarin! 20 dkg-os téglavaj/, - 5 dkg élesztő, - 1 tojás / ha kicsi 2 db/, - tejföl / kb 3 dl/, - só /a lisztbe egyszerre belekeverhetünk egy nem púpozott evő kanállal, később ízlés szerint még tehetünk bele/.
Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet, összekeverem egy evőkanálnyi sóval. Elmorzsolom benne a vajat, beleöntöm a kevés cukros tejben felfuttatott élesztőt, hozzáadom a tojást, és a tejföllel tésztát gyúrok belőle. Annyi tejfölt használok, amennyivel könnyen nyújtható cipót kapok. Letakarva kb. fél órát konyhahőmérsékleten pihentetem. Majd kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a tetejét késsel berácsozom, tepsibe rakom, megkenem egy felvert tojással, és egy óra hosszáig kelesztem. Előmelegített nem túl forró / 190-200 fokon/ 40 percig sütöm.
Jó tanácsok: A sütőrácsot középmagasra teszem, beborítom alufóliával, hogy a sütik alja ne égjen meg. A tepsibe is teszek alulra alufóliát, arra sütőpapírt, így biztosan nem ég meg. Ha nem muszáj, fél óráig ne nyissuk ki a sütőajtót. Nekem üveges az ajtaja és égő is van benne, így belelátok.
Részletesen a kezdő háziasszonyok kedvéért írtam! Jó étvágyat!
Köszönjük szépen Takács Szeréna Babinak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.