A modern nő

2009. 03. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Persze, ez csak az elmélet. A gyakorlat ennél jóval sivárabb. A férfiak egy része meg sem akarja ünnepelni a nőket, „minek azt?”, kérdezik, és legyintenek egyet. Mások még tovább mennek, és rögtön azt kérdik, hogy „és miért nincs férfinap?”, mintha saját (vélt) mellőzöttségük indok lenne arra, hogy ne köszöntsék a másik nemet. Mellesleg igenis van férfiak napja – május 19. –, csak nem tud igazán meghonosodni ez az ünnep.

Vannak köszöntés-pártiak is, akik úgy vélik, hogy szép gesztus kifejezni a nők iránti szeretetet és tiszteletet. Őket legalább két nagy csoportra lehet osztani. Az elsőbe azok tartoznak, akik a köszöntés után – néha helyett – mindig hozzáteszik, hogy „de mit ér egyetlen nap, a nőket az év minden szakában lehet ünnepelni”. Ami gyönyörűen hangzik, csak a nők pontosan tudják, hogy ez egyáltalán nem jellemző a gyakorlatban, így a fellengzős „szeressük a nőket mindig” dumára csak legyintenek. A másik csoport tagjai többnyire üres, szép szavakat mondanak, arról beszélnek, hogy mennyire fontosak a nők, hogy milyen nagyszerűek, hogy mennyire hálásak mindezért. Még ha őszinték is szeretnének lenni, ez akkor is olyan sokszor csak bla-bla… – bár legalább kicsit jól esik nekünk.

De tulajdonképpen akkor mit is akarunk, mi nők? Az se jó, ha nem köszöntenek fel, az sem próbálnak virággal, verssel ünnepelni?

Talán arra vágyunk leginkább, hogy a valós életünkről beszéljünk. A nehézségeinkről, az örömeinkről, a gondjainkról, az értékeinkről. Azzal ismerik el leginkább a férfiak, hogy tisztelnek minket, ha kíváncsiak lesznek valós lényünkre. Mert lássuk be, a férfiak minden dicsérő szava mellett ott sorakoznak a kritikák is: a nők túl érzelgősek, túl sokat beszélnek, azt se tudják, mit akarnak, határozatlanok, stb. Vagyis kritikaként állítanak be sok olyan tipikus női tulajdonságot, amelyek valójában a nők értékei is egyben.

Az Ajándék.hu oldal nőnapi számában mi nem annyira nők fals dicséretét szeretnénk zengeni, hanem a valóságról írunk. Arról, hogy milyen szerepei és feladatai is vannak egy nőnek az életben, és arról, hogy miért is nehéz ezeknek sokszor megfelelni.

De ha csak ezt tennénk, ismét csak egyoldalú képet kapnánk. Mert férfi és nő ugyanarról beszél, mégis mást mond. Ugyanazt nézzük, mégis mást látunk. Éppen ezért a modern nő életének részleteiről ír egy nő, majd párhuzamosan olvashatjátok azt is, miképpen vélekedik ugyanerről egy férfi. Mindez persze nem azt jelenti, hogy minden nő és minden férfi úgy gondolkodik, ahogy az a cikkekben le van írva. Ám így is tanúságos, hogy mennyire másképp látja a két nem ugyanazt a kérdést!

Kalandra fel, merüljünk bele a modern nő életének rejtelmeibe!

Az oldal elérhető: Ajándék.hu

Kapcsolódó anyagok:

$$2800$$  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top