A sokoldalú fahéj

2010. 02. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fahéj nagyon régi fűszer, már az Ószövetségben is említést tesznek róla. Nemcsak nálunk közkedvelt, hanem előnyben részesíti még az arab konyha, népszerű a Közép-Keleten, és Észak Afrikában is Marokkótól Etiópiáig.

Indiában egész fűszerként használják. A legtöbbször nem veszik ki az ételből, benne hagyják, mert illatos.

Más országokban inkább őrölt formájában szeretik, mint általában nálunk is.

A fahéjat nemcsak sütemények, ételek ízesítésére tudjuk használni. Belsőleg is jól gyógyítja az emésztési problémákat, görcsoldó hatása is van, ha inhalálunk vele, akkor tisztítja a légutakat, és nagyon jól tudjuk hasznosítani külsőleg masszázs formájában is. Lazítja az izmainkat, vérbőséget okoz, és nem utolsósorban gyulladáscsökkentő is.

A fahéjmasszázst akár mi is elvégezhetjük, saját otthonunkban. Egy kevés olíva olajba, egy deciliter olajba, cseppentsünk 20-30 csepp fahéj olajat. Ezzel a masszázsolajjal masszírozzuk meg családtagjainkat. Enyhíthetjük vele az izületi vagy más mozgásszervi fájdalmakat. Hölgyeknél nagyon jó hatású a narancsbőr eltüntetésében.

Ne ijedjünk meg, ha először melegséget érzünk, mert utána nagyon kellemesen el fogunk tudni lazulni a fahéj illatától.

A fahéj vitaminokban nagyon gazdag, kiváló antioxidáns, jól tonizálhatjuk, simíthatjuk, ápolhatjuk, szépíthetjük vele bőrünket.

- Németh Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top