Vámpír, vagy ártatlan nemes asszony? (x)

2010. 02. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Romániának ott van Drakula gróf, nekünk magyaroknak megmaradt Báthory Erzsébet legendája. A 16. században élt Báthory Erzsébet grófnőt napjainkig a közhiedelem a női Drakulaként tartja számon. A legenda szerint ugyanis közel 600 ifjú szűz lány vérét vette és fürdött abban, hogy megőrizze fiatalságát. Akkoriban Thurzó György nádor indított a grófnő ellen pert boszorkányság vádjával, minek következtében csejtei várában be is falazták, ahol elborult elmével 1614-ben meg is halt. De mindez csupán a ránk maradt mese. A valós okok-indokok sokkal inkább a háttérben keresendők, ha szeretnénk megtudni, hogy miért is lett egy befolyásos magyar nemes asszonyból egyszerű, elmeháborodott vérszívó a történelem lapjain.

A szlovák-cseh-angol-magyar-amerikai koprodukció azonban a 21. században arra vállalkozott, hogy 2 órában megfejtse ennek a 400 éves legendának a mai napig visszhangzó kérdéseit.

A film rendezője, a cseh Juraj Jakubisko a Báthory-val alkotta meg Közép-Kelet Európa legdrágább filmjét, hisz a gyártási végösszeg közel 11.5 millió euróra rúg, melynek a 10%-át biztosította magyar befektető. A 2006-ban leforgatott film a különböző kísérő botrányok miatt – kópia lopás, szereplő váltások… - csak most jutott el odáig, hogy vászonra is kerüljön.

A filmben magyar színész felbukkanását azonban ne várjuk, az ugyanis nincs, ahogy magyar helyszíneken sem forgattak az alkotók egyetlen alkalommal sem. Az ok az előbbire: a magyar színészek túl elfoglaltak színházi szerepeik miatt, illetve nem megfelelő az angol nyelvtudásuk az angolul leforgatott filmhez. Míg az utóbbira, vagyis a magyar helyszínek hiányára az indok egyszerűen az volt, hogy bár megfelelő kastélyok vannak, de korabeli bútor bizony alig akad, melyet a film felhasználhatott volna. A szállítás pedig túl drága lenne. Így a filmben a történelmi karaktereken kívül, csak a költségvetés 10%-nak magyar nyomait láthatjuk.

A film kicsengése azonban pozitív, hisz végre Báthory Erzsébetet nem, mint véres kezű gyilkost ábrázolja történelmünkben, hanem sokkal inkább egy olyan nőt, akinek bukását a vagyona és befolyása után sóvárgó férfiak okozták. Ám ez sem indokolja, hogy a filmben szereplő, amúgy homoszexuálisnak mondott, Caravaggióval bemutatott szerelmi szál kicsit töltelék epizód maradt, hasonlóan a feltaláló-titkos ügynök-elbeszélő Petr barát alakjához, amit akár nyugodtan ki is húzhattak volna az alkotók, ezzel is rövidítve a 140 perces játékidőt.

Ha azonban szeretnénk egy szépen leforgatott magyar témájú történelmi drámát látni, melyben végre a vértől maszatos arcú grófnőt egy jóval objektívabb fényben világítják meg, akkor a Báthory című alkotást semmi esetre se hagyjuk ki!

A Báthory Erzsébet életéről szóló kötet megvásárolható a book.hu webáruházban, -20 % kedvezménnyel, mindössze 550Ft-ért!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top