A fehér, zöld vagy lilás spárgaszálak tele vannak gyógyító erővel. A spárga nagyon fontos folsav szállító. A B-vitamin javítja az agy teljesítőképességét és javítja a hangulatunkat. A magas káliumtartalom segíti az izomfelépítést, vizelethajtó hatású, és hasznos a szívbetegségek gyógyításában is.
A spárga sok krómot is tartalmaz, ez a cukorbetegségre van jó hatással. A króm ezen felül kedvezően hat a zsíranyagcserére, és jó hatással van a koleszterin csökkentésére is.
A magas E-vitamin tartalom a gyulladásos betegségeknél - pl. reuma - hasznos, valamint a magas UV sugárzás ellen.
Már fél kg főtt spárga fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.
Rakott spárga
1 személyre
30 dkg spárga, 15 dkg darálthús pulykából, 5 dkg búzapehely, 1 db tojás, 2 dl főzőtejszín, só, citromlé, pici cukor, őrölt bors, pici pirospaprika
Elkészítés:
A rakott spárgához melegítsd elő a sütőt.
5-6 szál spárgát köss csomagokba és tedd fel főni enyhén sózott, cukrozott, forrásban lévő vízbe.
Lassan gyöngyöző vízben főzd maximum 10 percig. Lecsepegtetés után tedd a spárga felét pici olajjal kikent, hőálló tálba, és kend meg húsos búzapehely keverékkel.
Így készítsd a búzapelyhes keveréket: a sovány darálthúst keverd be 10 percig sós vízben előfőzött, kinyomkodott búzapehellyel, 1 db tojással és ízlés szerint sóval, őrölt borssal.
A spárgára rakott keverék tetejét kend meg 1 dl főzőtejszínnel, majd fedd le a maradék spárgaszálakkal.
Újra kend meg főzőtejszínnel, szórd meg pirospaprikával, és előmelegített, forró sütőben 30 perc alatt süsd készre.
Melegen fogyaszd!