Biztonságos, tavaszi kertészkedés

2010. 05. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az a gondolat, hogy kimozduljunk, és a kertben töltsük a szabad óráinkat a hosszú és depresszív téli hónapokat követően - főleg, hogy tavasszal a nappalok is hosszabbak és az időjárás is kedvezőbb - nagyon vonzó lehet, annak ellenére, hogy ilyenkor még gyakran kell záporokra számítani. A valódi tavasz ilyenkor már beköszönt, így itt az ideje kimozdulni a házból és bevetni magunkat a kertünkbe némi takarítás erejéig, előkészítve azt a fantasztikus tájat, amit két kezünkkel varázsolunk majd kertünkbe.

Ha megfelelő módon felöltözünk, akkor a kertészkedés nagyon élvezetes tud lenni, a hosszú ideje esedékes testmozgás pedig nagyban hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. A kertben való szöszmötölés azonban veszélyesebbnek is bizonyulhat, mint azt sokan gondolnánk! A RoSPA nevezetű brit szervezet - Royal Society for the Prevention of Accidents, amely a balesetek megelőzésének területén tevékenykedik, tagjai körében - adatai szerint majd' 300.000 ember sérül meg évente a kertjeikben, és ez a szám "csak" azokat a sérüléseket tartalmazza, amelyek elég súlyosak ahhoz, hogy elszenvedőiket  kórházban kelljen ápolni. A leggyakoribb baleset, amely mintegy 130.000 embert érint, az elesés. Nagyjából 87.000 ember sérül meg évente konkrétan a kertészkedéssel vagy egyéb barkácsoláshoz kapcsolódó tevékenység végzése közben.

A megelőző intézkedések, mint például a szerszámok helyére rakása használatukat követően, könnyedén fokozhatják kertünk biztonságát, főleg azt figyelembe véve, hogy ezen óvintézkedések megtételéhez csupán józan paraszti észre van szükségünk. Amíg az alap óvintézkedéseket betartjuk, a balesetek általában elkerülhetőek. Az idősebbeknek azonban lehet, hogy érdemes ennél óvatosabbnak lenni. Az idősebb korral együtt jár annak a lehetősége is, hogy könnyebben elveszítjük egyensúlyunkat; egy 85 éves személy például ötször nagyobb eséllyel veszíti el egyensúlyát, mint egy 65 éves, legyen az az esés az otthonunkon belül, vagy akár a kertben. Habár az idősek nagy része egyedül él, sokukat rendszeresen látogatják családtagok, barátok és szomszédok; sajnos egy részük azonban nem rendelkezik sem (érdeklődő) családtagokkal, sem más jellegű társas kapcsolatokkal. Ilyenkor a legcélszerűbb megoldás egy távfelügyeleti rendszer alkalmazása, ami egy olyan számítógépes rendszer, amely veszély esetén egy megadott helyen szolgálatot teljesítő diszpécsert értesít, aki megteheti a szükséges lépéseket. Bár ezeket a megoldásokat elsősorban vagyonvédelem során alkalmazzák, a berendezéseket egészségügyi területeken is használják, főleg az utóbbi években a mobiltechnológiák fejlődésével.

Ezeken felül, íme néhány megszívlelendő tanács, amely hozzásegít bennünket a biztonságosabb kertészkedéshez:

-  lehetőség szerint kerüljük el az olyan területeket, ahol könnyedén fel lehet bukni: ilyenek az egyenetlen felületek, a meglazult kőburkolatok és a fel nem csavart öntözőcsövek - olyan felületen tevékenykedjünk, amelyen jól meg tudjuk vetni a lábunkat - ne menjünk a kertbe, ha jeges vagy csúszós kint a talaj - soha ne dolgozzunk úgy, hogy bizonytalan felületen állunk - például egy billegő kisszéken - ha létrával dolgozunk, akkor bizonyosodjunk meg arról, hogy egyenletes felületen tesszük azt, és valaki fogja a létrát, vagy az eleve biztosítva legyen - ellenőrizzük használat előtt a létrát, nehogy meglazult fokra álljunk rá -  ne nyújtózkodjunk túl messze a létra tetején állva. Inkább szálljuk le és rakjuk közelebb a létrát az adott eszközhöz. - ne hagyjuk szanaszét a kertben használt szerszámokat; jobbik esetben "csak" felbukik benne valaki, rosszabb esetben meg is sérülhetünk - alapvető fontossággal bírnak a jó állapotban lévő szerszámok és a kerti munkákra rendszeresített kesztyű használata - a megfelelő lábbeli nemcsak a botlástól védi meg tulajdonosát, hanem az éles, hegyes szerszámoktól, adott esetben akár a fűnyíró géptől is - ha a kertünket gyermekek is látogatják, akkor feltétlenül tartsunk rendet szerszámaink és a növényekhez használt vegyszerek terén, lehetőleg egy elzárható helyen tartva azokat.

-NJ-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top