Tippek az otthoni hajfestéshez III.

2010. 05. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A haj festésére számos ok kínálkozik: lehet szó divatról, vagy esetleg egy-egy őszülő hajszál az, ami zavarhatja tulajdonosát. Amennyiben nem óhajtjuk a munkát fodrásszal elvégeztetni, kiválónak bizonyulhatnak a drogériákban kapható hajfestékek. Amikor eldöntjük, milyen mértékben és módon változtatjuk meg hajunk természetes színeit, a következőket kell figyelembe vennünk:

- milyen mértékű színváltozást akarunk elérni az eredeti hajszínünkhöz képest - egyszeri alkalomról van szó, vagy esetleg hajunkat hosszabb távon képzeljük el az új színnel A sötét hajfesték markánssá teszi az arcot, így általában fiataloknak és időseknek nem ajánlják; célszerű a természetes hajszínünknél egy árnyalattal világosabb színt választani. Ha tartós hatásra törekszünk, ne feledjük el 4-6 hetente újrafesteni a hajat.

Szőkítés A fodrászok szerint az otthoni szőkítéssel az a legnagyobb probléma, hogy házi körülmények között az eredeti hajszínünknél 1 - 1,5 árnyalattal többet nem lehet világosítani. Ha türelmetlenek vagyunk, és barnából rögvest szőkére akarunk változni, akkor érdemes ezt fodrásszal végeztetni, aki professzionális festékekkel képes lesz olyan eredményt produkálni, amilyet valóban szeretnénk magunknak. Ha ennek ellenére mégis az otthoni szőkítés mellett döntünk, akkor ajánlatos a következő tanácsok szerint eljárni: - a hajszálakat először ki kell világosítani, azaz meg kell szabadulni azoktól a pigmentektől, amelyek az eredeti színt adják. - a színtelenített hajat ezután csupán árnyalni lehet, bejuttatva a hajszálba a festéket. - a festékesdobozban általában találunk gumikesztyűt, amelyet feltétlenül érdemes használni, sőt, még egy törölközőt is tegyünk a nyakunk köré, amellyel a ruhát védjük. - a festék összekeverése után a felvitelét a haj tövénél kezdjük, ezt követően rákerülhet az egész hajra. - fontos betartani a festékesdobozon található utasításokat, nem utolsósorban a hatóidőt; ennek elmulasztása szinte biztosan azzal jár majd, hogy foltos lesz a hajunk, ha pedig mégsem, akkor a végeredményben nem biztos, hogy sok köszönet lesz. - miután lejárt a hatóidő, öblítsük le a festéket és egy enyhébb samponnal mossuk meg a hajat. Miután megvagyunk a festéssel, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a (festett) szőke haj különleges ápolást igényel, mivel maga a szőkítés folyamata nagyon kiszárítja a hajat. - ha valakinek eleve nehezen kifésülhető haja van, az válassza a festett hajra készített samponokat és balzsamokat. Ezek ugyanis olyan anyagokat tartalmaznak, amelyektől a haj selymessé válik és a kócosodást is elkerülhetjük. - az erőtlen, töredezett hajjal rendelkezők ún. hajszerkezet-javító készítménnyel javíthatják hajuk minőségét. - ha vékonyszálú, kopott végű hajszálakkal rendelkezünk, akkor nem ajánlott a festett hajra készült kondicionáló használata, lévén annak krémes anyaga annyira elnehezítheti az erőtlen hajszálat, hogy utána a frizura csak igen nehezen lesz alakítható.

NJ

A cikksorozat előző részei:

$$6038$$

$$6039$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top