A Tarot kártya 5. lapja: A pápa

2008. 06. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az 5. számú lapon egy fontos papi méltóság minden jelvényével ellátott férfialakot látunk. Ő a főpap. Trónon ül, amelyből azonban csupán a két oszlop látható.

Az oszlopok között nincs függöny, vagyis nincs semmi rejteni való. A pápa arcán sincs fátyol, nyíltan mutatja arcát, neki sincsen rejteni valója. Fehér haja, és szakálla mutatja, hogy szellemi lény, aki maga sohasem akar földivé válni, még ha a földi-anyagi világban aktívan működik is, mindig szellemi marad.

A főpap sárga tiarát - A tiara általában csúcsos fejdísz; az uralkodók, pápák, és egyéb előkelőségek megkülönböztetését és hatalmát jelképezi – visel, három arany pánttal, és teteje az anyagi világ jelképében, a keresztben végződik. A három pánt jelképezi a három világot, amely fölött a pápának hatalma van: ég, föld és a pokol. Kinyithatja és bezárhatja az ember számára, bevezetheti, és kivezetheti belőlük az embert.

Ruhája hasonlít a főpapnőéhez, vagy pápanőéhez. Legbelsőbb lénye átitatódott az egyetemes szeretettel, ezért testén kék ruhát hord. E felett leomló piros palástot visel, ami eltakarja egész alakját. Ezen a paláston keresztül nyilvánítja ki szellemiségét. A sárga szegély jelzi, hogy szellemét gondolatok és szavak útján nyilatkoztatja ki. A palást zöld belső része együttérzést, jóakaratot és barátságosságot jelent.

Fehér kesztyűt visel, kézfején kék kereszttel. Ezt azt jelenti, hogy, még ha az anyagi világgal kapcsolatba kerül is, mindig tiszta marad a keze a földi világ minden tisztátalansága ellenére is.

Bal kezében hármas keresztben végződő jogart tart. Mint az aranypántok a tiaráján, ez is a három világot jelképezi: ég, föld, és pokol.

Két emberalak térdel előtte. Ruhájuk önmagában is jelzi, hogy egymást kiegészítő ellentétek.

Az egyiknek piros a gallérja, és sötét a ruhája, a másiknak, pedig sötét a gallérja és piros a ruhája. Az egyik szőke, a másik sötét hajú.

A kettő együtt a pozitív és a negatív pólust jelképezi, de egyidejűleg a két nemet is, a pozitív-férfiast, és a negatív-nőiest.

Mindketten hallgatják a főpap tanítását.

A sötéthajú alak felnéz rá, és tisztelettel hallgatja.

A szőke nőies figura az arcát a kezébe rejti, és félni létszik.

A sötét hajú kezét bátorítóan teszi a szőke hajú hátára.

Az 5. szám a kabbala tanítása szerint a, hé-betű, tisztán kilehelt gyenge h-hang, amelyet a fül sokszor meg sem hall.

Ha a lélegzet – lehelet – leáll, az élet is megszűnik. A lélegzet két fázisból tevődik össze: belégzésből és kilégzésből. A lélegzet mindkét fázisa valós és átvitt értelemben is tartalmazhat mérgeket, nem mindegy mit étkezünk, és min mérgelődünk.

Az embernek arra kell törekednie, hogy minél kevesebb mérget lélegezzen be a szervezetébe, és minél kevesebb méreg termelődjön bennünk.

Ehhez olyan környezetet kell szereznünk, hogy a folyamat, ha lehet, javulást mutasson. S ez nem csupán a természeti környezet helyes megválasztásán múlik, hanem elsősorban azokon az embereken, akiket magunk köré gyűjtünk.

Nagyon fontos az emberi környezet, szomszédok, barátok, megválasztása, mert a velük való kapcsolat teszi élhetővé az életet.

Az 5. számú lap, a Pápa, a jó tanácsadó, a tanítómester szimbóluma.

Szellemi előremenetelt, irányadó jó tanácsokat, követnivaló példát jelent.

Negatív esetben pont az ellenkezőjét.

Ha reggeli ébredéskor ezt a lapot húzzuk, utalhat egy-egyszeri helyzetre, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy maradjunk meg saját elveinknél, főleg üzleti ügyeink tekintetében, és ne engedjük magunkat kétes üzletekbe belevinni.

Az etika és erény útmutatója ez a kártya.

Ha a kapcsolatunkra vagyunk kíváncsiak, és ezt a kártyát húzzuk:

A PÁPA azt jelzi ebben az esetben, hogy életünkben a párkapcsolatokat a kölcsönös bizalom jellemzi. Komoly eseményt is jelezhet ez a lap, mutatja abbéli szándékunkat, hogy házasságra lépjünk életünk párjával.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top