A TAROT második lapja, a Pápanő.

2008. 05. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lényeges megfigyelni minden kis részletet a lapon. Az összes apróságnak jelentést lehet tulajdonítani. A pápanő két oszlop között ül a trónján, háta mögött kék színű fátyolt látunk. Két oldalt a két oszlopra Omár Khajjám verset írtak, ez arról szól, hogy a titok fátyla mögött sok szó esik az emberről, de ha a fátyol lehull, az ember már nem létezik. A pápanő jobb kezében található a Titkok könyve, amelybe csak ő nézhet bele. Címlapján láthatjuk a jin és a jang jele, a fekete és a fehér, a jó és a rossz, a hazug, és az igaz…. A pápanő bal kezében láthatunk két kulcsot: a tudatos, a látható, és a tudatalatti, láthatatlan világok kulcsát. A két oszlop, amelyek között ül: Jákin és Boáz, Bölcs Salamon király oszlopai. Jákin, a piros oszlop az aktív élet princípiumot, Boáz, a kék oszlop a passzív életelemet jelképezi.

A Pápanő a misztérium, a titok, az okkult dologok rejtve maradt lényegének szolgálója. Izisz papnője. Iziszé, aki a régi egyiptomiaknál az Éjszaka istennője volt, melyben az emberi szellem nem képes behatolni a Pápanő segítsége nélkül. Ez a lap Salamon király templomának bejárata, ahol ott magasodik a piros és kék oszlop.

Jákin és Boáz, amelyek között trónján ül a Pápanő, s mögötte a titkok függönye eltakarja előlünk a szentély bejáratát. A bölcsesség, a titoktartás, a diplomácia szimbóluma, figyelmeztető intelem, amely óvatosságra szólít ellenfeleink kétszínűségével szemben. A Középkor végén, az európai Tarot a papnőt Pápanőként ábrázolta. A legenda szerint Johanna Pápanő Hatodik János Pápaként hatalomra jutott a pápai trónon, miután több évtizeden át sikerült eltitkolnia igazi nemét. A monda szerint, a szerencsétlenség azzal kezdődött, hogy a pápanő egyetlen embert, egy fiatal férfit beavatott a titkába, szeretője lett, és teherbe esett tőle. Egy húsvéti körmenet alkalmával, melyen mindenképpen részt kellett vennie, elvetélt. A mondabeli óvatlanság hősnőjét választották a nagy arkánum Óvatosság, Prudentina szimbólumává. Az Óvatosság a négy fő erény közül a keresztény fogalmak szerint is az első. A négy fő erény: - Óvatosság - Mértékletesség - Erő - Igazság. Ha reggel, ezt a lapot húzzuk, a következőre figyelmeztet a kártya: A mai napon kényszerrel nem jutsz semmire, légy türelemmel, légy óvatos, hagyd a dolgokat maguktól kialakulni, ne beszélj, inkább hallgass, várd, ki mit mond a másik. Ne reagálj, ne hozz fontos döntéseket.

Kapcsolódó témák:

$$413$$

$$174$$

$$173$$

$$169$$

Kapcsolódó fórum:

$$f1960$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top