Mi a csuda az a mediáció?

2008. 05. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mediáció szó közvetítést jelent, a mediátor pedig azon munkálkodik, hogy a konfliktusba került felek álláspontjait közelítse egymáshoz, és elősegítse egy mindenki számára elfogadható megállapodás megszületését. Vagyis egy úgynevezett „nyertes-nyertes állapot” létrehozatalát. Mindannyian ismerünk olyan eseteket, amikor a volt házastársak, vagy családtagok között úgy elmérgesedik a vita, hogy már nem is képesek egymással szóba állni, vagy épp ellenkezőleg, a legutolsó kiskanálért is vérre menő harc folyik. Egyik fél sem enged: patthelyzet. Ha nem akarjuk egy helyben járva egyre mélyebbre ásni magunkat, érdemes belekapaszkodni abba a mentőövbe, amit a mediácó jelent.

A mediáció nem pár- vagy családterápia. Itt nem akarják felderíteni, milyen körülmények vezettek a házasság megromlásához, és nem akarják kibékíteni sem a feleket. A múlt csak olyan szempontból érdekes, hogy tisztázzák, hol is tartanak most. A mediáció nem keres bűnösöket, sem áldozatokat, nem állapít meg felelősséget, és nem szolgáltat igazságot sem. Itt nincs pernyertes, de nincs vesztes sem.

A mediáció a jövőre helyezi a hangsúlyt, arra keres megoldást, hogyan tudják lezárni a múltat, és a jövőben, milyen keretek között lehet együttműködni. A szabályokat a felek együtt határozzák, és ezért általában be is tartják. Azok a párok, akik éveken keresztül nem tudtak megállapodni a vagyonmegosztásban, a gyerekek elhelyezésében – elsősorban azért, mert mindketten győzni akartak, vagy sérelmeikért elégtételt venni –, mediátor közreműködésével képesek lehetnek józan döntéseket hozni. Általában három-öt ülés elegendő ahhoz, hogy egy évekig tartó vita befejeződjön. A felek megegyezését, a legapróbb részletekbe menően, írásba foglalják, majd az úgynevezett mediációs megállapodást benyújtják a bírósághoz. A bíróság ennek alapján határozatot hoz, és az ügy lezárul.

Hogyan lehet, hogy ami éveken keresztül nem ment sem az ügyvédeknek, sem a bíróságnak, azt egy-két hónap alatt rendbe teszi egy csodatévő mediátor? Túl egyszerűnek és hihetetlennek tűnik? Valóban egyszerű: a külső megfigyelő rálát az ügyre, és képes az ellenségeskedésben elvakult felek figyelmét is ráirányítani a problémára. Mindezt objektíven, mindkét fél érdekeit szem előtt tartva teszi. A szubjektív elemek kiszűrésére nemcsak a mediátor szakértelme a garancia, de az is, hogy minden ülésen ketten vannak jelen, és három órán keresztül csak az ügyfelekre koncentrálnak. A hazai mediáció még gyerekcipőben jár, de szerte a világon már régóta nagy sikerrel alkalmazzák. Itthon tíz éve van lehetőségünk arra, hogy válóperekben, örökösödési vitáknál, családi háborúkban, munkahelyi összetűzéseknél vagy akár zaklatásos ügyekben közvetítő szakember segítségét kérjük. A mediátorokról az Igazságügyi Minisztérium vezet nyilvántartást.

(A Donna mediátora: Major Klára, lásd szakértőink között)

Kapcsolódó fórum: 

$$f1668$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top