A világ nyolcadik csodája Budapesten!

2011. 06. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem mindennapi időutazásban lehet része azoknak, akik megtekintik az első kínai császár legendás agyaghadseregét bemutató kiállítást. A rendhagyó tárlat sehol másutt nem látható részletekkel szolgál a világ nyolcadik csodájaként emlegetett agyagsereggel kapcsolatban.

A többezer élethű figurát Csin Si Huang-ti kínai császár parancsára készítették i.e. 210 körül. A roppant agyaghadsereg őrizte az uralkodó síremlékét hosszú századokon keresztül - ugyanis a császár halála után idővel feledésbe merült a sír pontos helye.

Végül kútfúró földművesek bukkantak rá újból a hetvenes években, jókora meglepetést okozva a Kína-kutatóknak. Eleinte senki sem hitt a híreknek, hogy egy óriási, életnagyságú hadsereget találtak, mely természetes agyagból készített katonákból áll. A kincs létezése azonban gyorsan beigazolódott és azt 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO. A szobrokat rossz állapotuk miatt nem lehet szállítani, de most mégsem kell tízezer kilométert utazni, hogy elénk táruljon különleges látványuk.

A hadsereg ugyanis bevette Budapestet, egész pontosan a WAM Design Centert, ahol szeptember 18-ig egy különleges kiállítás keretében mindent megtudhatnak a látogatók a figurák történetéről. A kiállítás élethűen, 1:1 méretarányban mutatja be az eredeti helyszíni ásatások egyes számú árkát.

Az árokban 100 életnagyságú katona- és lófigura, valamint fegyverek találhatóak, körülöttük 300 négyzetméteres, színes dioráma mutatja meg a hatalmas méreteket. Emellett külön elhelyezett tárolókban 70 fantasztikus minőségű, azonos anyagból, korabeli technikával készült másolatot állítanak ki. A teljesen restaurált alakok által keltett páratlan atmoszférát hang- és fényjáték teszi teljessé és egy filmet is vetítenek, amely az 1974-es feltárás történetét meséli el.

A kiállítás korábban megfordult Európa számos nagyvárosában és mindenhol kiemelkedő érdeklődés övezte, eddig több, mint egymillióan látták az öreg kontinensen. Most akár jelentős kedvezménnyel is megnézheted, ha gyorsan lecsapsz az akciós kuponokra a Kuponmánia.hu oldalán. »



Szerző

donna.hu



Scroll to Top