Cumimegvonással a gyerekkori elhízás ellen

2011. 06. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

A gyermekek elhízásával kapcsolatos kutatások egyre sűrűsödnek, hiszen a probléma is egyre súlyosabb. Úgy tűnik, a gondok már csecsemőkorban elkezdődhetnek, ha túl sokáig hagyjuk cumizni a csemeténket.

A cumisüvegről és a cumiról való leszoktatás mindig nagyon nehéz. Az ember először megpróbálja apró ajándékokkal elcsábítani a gyereket, aztán jön a közös sztori, hogy a manó vagy a kutya elvitte, esetleg egyik nap eltűnik, és soha többé nem kerül elő.

Aztán a trükkök vagy beválnak, vagy nem. Van olyan baba, aki képes éjszakákon át sírni a cumi után. Amerikai kutatók szerint azonban nagyon fontos, hogy minél hamarabb leszoktassuk babánkat a cumiról, mivel a jelek szerint a sokáig elhúzódó cumizás is felelős lehet a gyerekkori elhízás kialakulásáért.

Persze nem csak a cumisüveg számít, hanem a tartalma is. Az anyatejben nincs annyi kalória, mint a tápszerekben, de a kutatók így sem ajánlják, hogy másfél éves koránál sokkal tovább cumizzon a gyermek. Ezeknek a csöppségeknek ugyanis már szükségük van az egyéb pépes ételekből kinyerhető tápanyagokra.

Az adatokat a Temple Egyetem elhízással foglalkozó kutatóintézete gyűjtötte és gyűjti folyamatosan. A cél, hogy elejét vegyék a gyermekkori elhízásnak, ami világszerte egyre nagyobb gondot okoz. A kutatók azonban ezúttal óva intenek a tanulmányoknál oly gyakran előforduló általánosítástól.

„Minden gyermek különböző, egyéni adottságokkal és igényekkel, nem szabad azt gondolnunk, hogy a legjobb, ha másfél évesen elvesszük tőle a cumit, és minden rendben. Fel kell mérni, hogy az adott babának mire van szüksége. Az én kislányom egyáltalán nem szerette a cumit, így amint lehetett, bébiételre váltottunk, talán egy kicsit korábban is, mint kellett volna, de így sikerült.” mondta Rachel Gooze PHD- hallgató, a kutatás egyik vezetője. „A lényeg, hogy a szülőknek nyitott szemmel kell figyelniük a gyermeket és észrevenni, ha már felesleges a cumi. Így sok komolyabb problémától óvhatjuk meg babáinkat.” - foglalta össze Gooze.

A központ arra ösztönzi a kisgyermekes szülőket, hogy osszák meg tapasztalataikat egymással. Ezeket a tapasztalatokat és a gyermekek növekedése során gyűjtött adatokat vizsgálják a kutatók és próbálnak hatékonyabb módokat keresni az elhízás megelőzésére.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top