Misztikus népek nyomai Amazóniában

2011. 06. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Dél-Amerikában egymás után kerülnek elő az érdekes leletek a Kolumbusz előtti időkből. Az Amazonas felső folyásánál nemrég egy hatalmas, eddig ismeretlen népcsoport városait találták meg a régészek, a torkolatvidéken pedig egy szigetlakó népcsoport cserépedényeire bukkantak.

Férfi temetkezési urna

(Barbier- Mueller Múzeum, Barcelona)

 

A Marajo-sziget őslakói 900 évvel ezelőtt éltek egy akkora területen, mint a mai Hollandia, és nagyjából a portugál hódítók idejében nyom nélkül eltűntek. (Bizonyítékot erre nem találtak a kutatók, de néhányan feltételezik, hogy a népcsoport kihalásához köze volt a hódítók érkezésének. Mások azt valószínűsítik, hogy ez a nép már jóval az európaiak érkezése előtt kihalt vagy elvándorolt.) „Nem ismerjük a nyelvüket, nem tudjuk, milyen etnikumhoz tartoztak.” – mondta Margaret Young-Sánchez, a Denveri Művészeti Múzeum pre-kolumbiánus részlegének kurátora, aki kiállítást rendezett a katalogizált cserépedényekből. „Csak azt tudjuk, hogy nem voltak azonosak az európaiak érkezése utáni lakosokkal.”

A Marajo-sziget leletei azért is érdekesek, mert a terület az Amazonas miatt rendszeresen fél évig víz alatt van, ezért a tudósok nem tartották alkalmasnak emberi letelepedésre. ...ha pedig mégis élt itt egy népcsoport, annak nyomait az évenkénti áradás teljesen elmosta. Valóságos csoda, hogy az agyagedények túlélték az évszázadokat és előkerültek.

Az utóbbi időben nem ez az egyetlen fontos felfedezés Brazíliában: tavaly különös minták százaira bukkantak Amazóniában a kutatók műholdas képek segítségével. A földbe vésett körök, négyzetek és vonalak eddig rejtve maradtak előlünk az őserdő vagy a mezőgazdasági művelés miatt, de a földkörüli pályán keringő szatelitek fotóin jól látszanak az ősi civilizáció nyomai.

Az Amazonas felső folyása környékéről 1999-ben készítették az első szatelitképeket, de sokáig nem tulajdonítottak nekik nagy jelentőséget. A régészek ugyan már ekkor megtaláltak több mint 200 geometrikus ábrát egy fél Magyarországnyi területen, de csak keveset vizsgáltak meg ezek közül. Amikor behatóbb kutatás alá vetették a műholdas képeket, rájöttek, hogy akár 2000 ilyen ábra is létezhet. „Legalább az egyik ábra kr.u. 1283-ra tehető, mások viszont kr.u. 200 és 300 közé.” – mondta az eredményekről szóló tanulmány társszerzője, Denise Schaan antropológus professzor.

 Fotó: Édison Caetano  

A tavalyi felfedezés bizonyítja, hogy az Amazonas felső folyásánál fejlett közösségek léteztek már az időszámításunk kezdetekor. Ez ellentmond a korábbi dogmáknak, miszerint ezen a területen nem létezhetett nagyobb közösség, mert a talaj nem elég tápdús a mezőgazdasági műveléshez és egy nagyobb társadalom élelmezéséhez. „Úgy látjuk, ez a feltételezés hibás.” – jelentette ki Schaan. „Rengeteg felfedeznivaló van még ezen a területen.”

A műholdak segítségével megtalált ősi ábrák többsége épületek alapja és egy korai úthálózat része. A régészek már a feltárás kezdetekor találtak kerámiákat, csiszolt köveket, tűzrakóhelyek nyomait, amik bizonyítják azt, hogy a terület valaha lakott volt. Sajnos egyelőre nem tudni, kik emelték ezeket az épületeket és milyen céllal. A régészek csak tippelni tudnak a legvalószínűbb variációkra: lakóépületek, templomok és védelmi okokból épült falak, erődök. „Valószínűleg ezek az épületek különböző funkciókat töltöttek be az évszázadok alatt.” – mondta William Woods geológus és antropológus, a Kansasi egyetem oktatója. (Woods nem vett részt a kutatásban, pusztán véleményezte az.)

Ami különösen elgondolkodtató, hogy a terület „felső” és „alsó” részén talált romok és a körülöttük talált tárgyak stílusjegyeikben azonosak, tehát nagy valószínűséggel egyazon néphez tartoztak. A becslések szerint ez az elfeledett nép hatalmas területen élt és legalább 60.000 főt számlált. Ez azért lenne régészeti szenzáció, mert egyrészt az akkori népességhez képest a 60.000 fő óriási csoportot jelentene - pláne ahhoz képest, hogy korábban azt hitték, egyáltalán nem éltek itt emberek – másrészt azért, mert erről az ősi kultúráról korábban semmit sem tudtak a történészek. A leletek tanulmányozása most is folyamatban van.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top