A visszérbetegség

2008. 08. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ám nem csak az idősebb korosztályt sújtja a visszérbetegség, a pubertás korban alakulnak ki az úgynevezett pókvénák, amelyek a kisebb vénák kitágulását jelentik, s elsősorban esztétikai problémát jelentenek serdülőink számára.

Szívünk ritmikus verése gondoskodik arról, hogy minden sejtünket ellássa az életet biztosító friss oxigénnel és tápanyagokkal. Testünkben a véráramlást többféle erek segítik. Vannak az artériák, vagyis az izmos, vastag falú verőerek, melyek a friss oxigéndús vért szállítják a szervek és végtagok felé, s vannak a vénák, azaz a vékony vivőerek, melyek a felfrissítésre váró, elhasznált vért szállítják vissza a szívbe. Azonban a vénáknak is van még két fajtájuk: a mélyvénák, amelyek a verőereket kísérik és a bőr alatti, felületes vénarendszer.

A vénákban lévő vér áramlását úgynevezett billentyűk, a nyirokrendszer és még rekeszizmunk be- és kilégzéskor működő ritmikus mozgása is segítik. Ereinknek minden segítségre szükségük van, hiszen a vénákban passzívan, a gravitációval megküzdve áramlik visszafelé a vér.

 

Visszeres láb kezelés előtt 

A problémás területeken a vénafal olyannyira ki van tágulva, hogy a billentyűk már nem képesek tökéletesen zárni, így a visszaáramló vér képes továbbnövelni a nyomást, ami pedig tovább tágítja az eret.

A visszerek tehát a vénafal meggyengülésének következtében megnagyobbodott vénák. Két fajtájuk létezik: az elsődleges- és a másodlagos visszértágulat. Elsődleges visszértágulat alatt a már említett felületes vénarendszer elvékonyodását, kitágulását értjük, míg a másodlagos visszértágulat a mélyvénák megbetegedéséből ered.

A betegség kialakulásában szerepet játszhat a genetika – vagyis örökölhető –, az életmód (!), kor, testsúly (!), de a legmeghatározóbb a hormonális változás. Például idősebb korunkban ugyanúgy, mint kötőszöveteink, érfalunk is meggyengül, amely visszérbetegséghez vezet. Rendkívül meghatározó tényező, ha valaki elhízott, mivel a megnövekedett testsúly miatt nagyobb ellenállásba ütközik vérünk, amely nagyobb nyomást eredményez. Sajnos mi nők, rosszabb helyzetben vagyunk, mivel terhesség, pubertáns vagy menopausa esetén még nagyobb az esély a visszérbetegség kialakulására. Jó hír viszont, hogy a terhesség alatt kialakult visszér a szülést követően nagy eséllyel eltüntethető.

 

Ugyanaz a láb kezelés után 

Mi a megoldás? A kialakult visszereket injekcióval, lézer terápiával, különböző fényterápiákkal és műtéttel lehet megoldani. A műtét csak akkor javasolt, ha a vénák nagyok, begyulladtak és panaszokat okoznak. A műtéti eljárás során a kitágult vénafalakat fájdalommentesen eltávolítják, melyek helyére új véna keletkezik. Azonban a betegség kiújulhat az új vénákban is, ezért olyan fontos megváltoztatnunk életmódunkat, egészségesen táplálkozni és folyamatosan mozogni. Vitaminok közül a C-vitamin, a Lizin és a Biolfalvonoidok segítenek a betegség megelőzésében.

Kapcsolódó anyagok: 

$$999$$

$$1154$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top