Almás krémes

2009. 12. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kováts Gáborné Anita receptje szerint!

Hozzávalók: A tésztához: 6 db tojás, 2 cs. vaníliás pudingpor, 2 cs. csokis pudingpor, 16 dkg fruktóz, 2 kk. sütőpor. A krémhez: 5-6 db alma, 9 dl tej, 4 cs. vaníliás pudingpor, 16 dkg fruktóz, 20 dkg margarin, reszelt citromhéj, ízlés szerint lehet még 1-2 kk. citromlé. A mázhoz: 5 dkg margarin, 5 dkg kakaópor, 2 dkg fruktóz, 4 cl víz.

Nem tudom látjátok-e, de a tésztában semmi liszt nincs!!!  3 tojásfehérjét keményre felverünk apránként adagolva 8 dkg fruktózzal. Belekeverjük a tojássárgáját, a 2 kakaós pudingport, és 1 kk. sütőport. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 5-6 percig sütjük. Lehúzzuk róla a papírt. Ugyanígy elkészítjük a vaníliás lapot is. Hagyjuk őket teljesen kihűlni.

A margarint habosra keverjük 8 dkg fruktózzal, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat, és esetleg az 1 kk. citromlevet is. Az almákat lereszeljük, a 8 dkg fruktózzal pépesre pároljuk, majd teljesen kihűtjük. A 4 cs. pudingport a tejjel sűrűre főzzük, majd ezt is kihűtjük hideg vízfürdőben, állandó keverés mellett. Ha minden kihűlt, a vajkrémbe belekeverjük az almapürét, a pudingot, majd még egy kicsit habosítjuk a robotgéppel. Egy magasabb falú tepsibe tesszük a kakaós lapot, rá a krémet, majd a sárga lapot. A tetejét csokimázzal vonjuk be.

Rimpflné Szabó Magdolna almás krémese, egy kicsit másképpen

Hozzávalók: 6 tojás,6 púpozott ek. liszt, fél csomag sütőpor, 6 ek. víz, csipet só, 7 nagy alma. Töltelék: 6 dl tej, 6 ek. liszt, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál fahéj, 1 tábla keserű csokoládé. A tepsi kikenéséhez 10 dkg margarin.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojások sárgáját, a kristálycukrot és a vizet fehéredésig keverjük. Aztán felverjük jó keményre a tojások fehérjét. A hab felét beletesszük az előző masszába, majd óvatosan beleforgatjuk fakanállal a liszttel elkevert sütőport. S végül a hab másik felét is lazán hozzádolgozzuk, hogy ne törjön össze. A tepsit jól kivajazzuk vastagon, a meghámozott almákat vékony szeletekre vágva a tepsi aljára tesszük, és megszórjuk fahéjjal.

Ráborítjuk az almára a masszát és előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A tejet feltesszük forrni. A 6 ek. lisztet kis tejjel és a tojással simára keverjük. A felforrt tejbe beleöntjük, és gőz felett sűrűre főzzük. A margarint, a vaníliás cukrot, és a porcukrot jól összedolgozzuk és a kihűlt krémhez keverjük.

Ha kisült a tészta, hideg helyre visszük a tepsit, mert könnyebb lesz a tésztát kiborítani. Majd kis idő múlva táblára tesszük, rákenjük a krémet és a tetejére csokoládét reszelünk.

A tészta nagy előnye sok süteménnyel szemben, hogy elkészítés után rögtön lehet fogyasztani. Friss almából az igazi! Nagyon finom!-nyamiiii! :))

Köszönjük szépen Kováts Gáborné Anitának, Rimpflné Szabó Magdolnának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top