Alternatív takarítási módok I.

2008. 04. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Meg kell tanítanunk gyermekünket az illemtanra, helyesen beszélni, szépen étkezni – és takarítani is. Meg kell nekik mutatni mit, hogyan kell megtisztítani, hogy egészséges környezetben nőjenek fel, s később ezt a saját otthonukba is alkalmazni tudják.

Minket is tanított édesanyánk vagy nagyanyánk a tiszta lakás fenntartására. Emlékezzünk csak vissza, amikor a rongyot a kezünkbe adták, vagy amikor „elloptuk” a seprűt és lapátot, hogy fel tudjunk söpörni a szobában. És mint derült égből villámcsapás, szemünk elé tárul nagyanyáink csillogóan tiszta lakása. Hogyan takarították, és főleg mivel takarították a lakást, ha nem volt még hiper-szuper extra-tuti mosószer? Íme néhány példa az alternatív, idejét múlt, de el nem feledett takarítási lehetőségekből, és néhány a modern háztartásban alkalmazható környezetbarát módszer:

Ruhatisztítás

Vidéken élő nagyanyáink gyermekkorukból felidéztek pár ruhatisztítási módszert. A kor helyzetéből adódóan vidéken rendkívül kevés házba volt bevezetve a víz, így a gyermekek a patakba jártak mosni. Hogy minél tisztább legyen a ruha, homokot használtak tisztításkor a még nem létező mosópor helyett. Az édes otthon falain belül pedig hamuval dörzsölték fehérre (!) ágyneműiket.

Cipőtisztítás

Fekete vagy sötét barna bőr cipőinket tökéletesen meg tudjuk tisztítani a banánhéjjal. Átkenjük vele lábbelinket, majd száraz ruhával áttöröljük – és violá! Közben pedig még banánt is ehetünk.

Penész eltávolítása

Gyermekes vagy háziállatos családban nem ajánlatos a penészt erős tisztítószerekkel eltávolítani. Helyette keverjünk össze egy tálban fél csésze sót, fél csésze ecetet és mosogatószert, majd fogkefével vigyük fel a problémás felületre. Hagyjuk állni kb. 2 órát. Így nem kell penészt vakargatnunk, mivel enyhe dörzsöléssel is le lehet szedni ezek után.

Függöny tisztítása

Vegyünk egy meleg vízzel teli lavórt, amibe szemcsés mosóport tettünk. A függönyt többször megnyomkodjuk a vízben, majd kiöblítjük. Ezek után a tiszta lavórba engedjünk ismét meleg vizet, rakjunk bele fogsortisztító tablettákat, hagyjuk állni amíg a kívánt fehérséget el nem éri, s csavarjuk be az „új” függönyünket egy törölközőbe, hogy kicsit megszárítsuk. Az eredmény garantált.

Két módszer a mikro takarítására:

Egy tálat ¾ részéig megtöltünk vízzel, belerakunk pár citromkarikát s elindítjuk a mikrót 5 percre, vagy a tálba 2/3 víz és 1/3 ecet kerüljön s így melegítjük a tartalmat 5 percig. A citrom és az ecet hatékonyan oldja fel a szennyeződést, így könnyebben ki lehet majd tisztítani.

Kapcsolódó anyagok:

$$382$$ 

Kapcsolódó fórumok:

$$f912$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top