Anyagi függés és megalázás

2009. 12. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Verbális erőszak az, amikor a bántalmazó kigúnyolja, nevetségessé teszi a partnert, illetve, ha állandóan szidalmazza őt, ordibál és káromkodik. Mindez egészen a megszégyenítésig és az emberi méltóság – önazonossághoz, önrendelkezéshez, szociális biztonsághoz való jog, cselekvési szabadság és a magánszféra védelme - sárba tiprásáig fokozódhat. Ebbe a kategóriába tartozik a gyűlölettel teli beszéd és az olyan jellegű fenyegető jellegű reakciók, mint a támadó mimika, agresszív viselkedés.

Gazdasági erőszak körébe azok az esetek tartoznak, amikor a bántalmazó nem csak érzelmileg, de anyagilag is függő helyzetbe akarja kényszeríteni az áldozatot, például azzal, hogy elveszi a keresetét, minden fillért számon kér rajta, és megakadályozza az önálló megélhetését. Ilyen esetben az áldozatnak sokszor engedélyt kell kérnie az agresszortól, hogy saját vagyonából költhessen. Előfordul az is, hogy a bántalmazó eltiltja a másikat a munkától.

Magyarországon 2008-ban 11205 esetben rendeltek el nyomozást családi erőszak kapcsán, de hogy valójában hány embert érint, azt pontosan nem lehet tudni, hiszen az emberek többsége erről nem beszél.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ilyen esetben miért marad a nő – illetve olykor a férfi? A legáltalánosabb okok, hogy például az áldozat a folyamatos megalázásoknak és fizikai bántalmazásoknak köszönhetően teljesen döntésképtelenné vált, a terror miatt egyszerűen nem tud és nem mer lépni. A félelem szintén gátolhatja a bántalmazott felet, hogy kilépjen egy ilyen kapcsolatból, a félelem attól, hogy az agresszor nem engedné el, hogy utána is zaklatná, illetve félelem a társadalom és a család megbélyegzésétől. Fontos ok a gazdasági függés, hiszen ha nincs hová menni, akkor nem lehet lépni, ha nincs pénze arra, hogy a saját lábára álljon. Mit lehet tenni?

A rendőrségnek minden bejelentést követően ki kell mennie a helyszínre, de ilyenkor csak ritkán történik valami, hiszen magát a bántalmazást ők már nem látják – hacsak nincs látható nyoma -, így a tényleges események rejtve maradnak. Létezik a távoltartás intézménye, de ezt az áldozat ritkán kéri a bántalmazó jelenlétében, pontosan a félelem miatt. A rendőrök ha be is viszik az erőszakos felet 72 óra múlva kiengedik és ami ezután otthon következik, az talán még az előzményeknél is rosszabb lesz.

Segítséget lehet kérni családsegítő szolgálatoktól, illetve a Nane alapítvány ingyenes segélyvonalán (0680-505-101), illetve nem szégyen a családtól és a barátoktól segítséget kérni. Ha valaki pedig ilyesmit tapasztal a környezetében, ne csukja be a szemét, hanem igenis próbáljon meg segíteni, hiszen olykor még az is óriási segítség, hogy ha bántalmazott nyíltan beszélhet a problémáiról.

Kapcsolódó anyagok:

$$5266$$

$$5234$$

$$5214$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top