Biciklis kontra mindenki más

2009. 12. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor a Bajcsy-Zsilinszky úton kész lett a bicikliút sokan úgy vélték, hogy megadták a bringásoknak, amit csak lehetett, ám ők elégedetlenek voltak az eredménnyel, mondván, hogy kénytelen azt az egy oldalt használni, ahol a nekik kialakított út van. Ugyanis a szabályok szerint a biciklis csak a kerékpárúton közlekedhet, ahol van ilyen. Na és ha a másik oldalon van dolgom? – teszik fel a kérdést a bringások.

A csorbát kiküszöbölendő a Vámház körúton úgy hozták létre a nekik szánt utat, hogy megszüntették az útszéli parkolást, mely ellen autósok tüntettek a minap. Az autósok rémült népe már azt vizionálja, hogy a Nagykörúton is el fogják ezt követni a városatyák. Tehát itt állunk, több mint egymilliárdot költöttek a kerekezők útjaira, de valahogy semmi nem jött össze. Az egyik ennek nem jó, a másik megoldás, annak nem jó.

A januári változások tartalmazzák, hogy az autósoknak olyan sebességgel kell közlekedniük a zebra felé haladva, hogy még meg tudjanak állni, ha ott valaki át szeretne menni. A biciklisnek joga lesz forgalommal szemben bekerekeznie az egyirányú utcába, és a piros lámpánál a kocsisor elejére hajthat, ráadásul mentesülnek a jobbra tartási kötelezettség alól – mindezt ott teheti majd meg, ahol nincs felfestve kerékpárút.

A motorosok is használhatják majd a buszsávot, és ők is előremehetnek a pirosnál – ha eddig ezt nem tették volna meg. A kérdésre, hogy miért nem használhatják a biciklisek is a buszsávot – melyet sok európai városban engednek, sőt így is van felfestve – a jogalkotók azt válaszolták, hogy túl nagy a menetsebesség különbség miatt túl veszélyesnek vélik. A válasz meglehetősen furcsa, figyelembe véve, hogy az autósok is sokkal gyorsabban haladnak/haladnának, mint a kétkerekűek, de a pirosnál elől ácsingózó biciklis jelentősen feltartja majd őket – főleg, hogy nem kell kihúzódnia majd az út szélére.

A jogalkotók szerint ha balesetek lesznek az új szabályoknak köszönhetően – főleg az egyirányúba szemben behajtó bicikliseket féltik -, akkor újra módosítják a szabályokat. Már pedig balesetek valószínűleg lesznek, ráadásul lesz utálkozás, és rengeteg káromkodás, idegesség is.

Teljesen rendben van, hogy mindenkire figyelni kell, és hagyni kell, hogy a saját eszközével közlekedjen, de azért mindezt az ésszerűség határain belül kéne megtenni. Sokat segítene, ha egymásra is jobban figyelnének az emberek, ha a biciklis nem gázolna el a járdán, ahol neki semmi keresni valója, ha az autós megadná a gyalogosnak az elsőbbséget a zebránál, és ha a biciklis nem tartaná fel a kocsival haladót.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top