Anyák napja

2009. 04. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az anyák napját világszerte ünnepelik, melynek a története egészen az ókori Görögországba nyúlik vissza. Eredetileg évente egyszer, templomban, tisztelettel adóztak az édesanyáknak. Több országban május második vasárnapján, de Magyarországon május első vasárnapján ünneplik.

Az ókori görögöknél tavaszi ünnepségeket tartottak az istenek anyjának, Rheának. Ezzel egy időben az édesanyákat is köszöntötték. 

Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 1925-ben tartotta az első ünnepet, és 1928-ban miniszteri rendelet tette meg hivatalos ünneppé az Anyák napját.

Angliában az 1600-as években a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották ezt az ünnepet. Ilyenkor mindenki szabadnapot kapott, hogy ezt a napot az édesanyjával tölthesse.

Az Egyesült Államokban, azon belül is Bostonban, 1872-ben ünnepelték először az anyák napját. Philadelphiában, 1907-ben Anna M. Jarvis próbálta nemzeti ünneppé nyilvánítatni május második vasárnapját. Azért ezt a napot választotta, mert az ő édesanyja ezen a napon hunyt el. Jarvisnak 7 évébe tellett, mire elérte célját. Woodrow Wilson amerikai elnök 1914-ben nyilvánította hivatalos ünneppé.

Eredetileg az volt az elképzelés, hogy ez az ünnep az élő- és elhunyt édesanyákról szól, de sajnos nagyon hamarosan az ajándéké lett a főszerep. Ma már főleg a virágkereskedők húznak hasznot e kedves megemlékezésből. 

Sokan gondban vagyunk, mikor azt kérdezik tőlünk, hogy mikor van apák napja? Magyarországon ez a nap június harmadik vasárnapján van. A XX. század elején kezdték ünnepelni ezt az édesapákat, és velük együtt a nagyapákat is.

Az apák ünnepe Sonora Smart Dodd nevéhez köthető. Édesapja háborús veteránként egyedül nevelte fel őt és öt testvérét. Június 5.- ét szepelte ki e jeles napra, mert ezen a napon hunyt el apja. Végül 1910. június 19.-én tartották az első papa-napot, és azóta is június harmadik vasárnapján köszöntik az édesapákat. Az ünnepet 1972-ben Richard Nixon hivatalosan is elismerte. 

A legtöbb országban világi ünnepnek tartják. A katolikus egyház az apák napját Szent József napján, március 19.-én tartja. Tehát az édesapáknak sem kell elkeseredniük, hiszen róluk sem feledkezik meg a naptár. Bizony sok férfi is megérdemli, hogy évente egyszer egy aprócska csokorral köszöntse csemetéje.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top