Törődj a bőröddel!

2009. 04. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kezdheted a hétfőt mindjárt egy állapotfelméréssel: romlottak-e tovább régi hibák, alakultak-e ki újak, képződtek-e a hideg, hó és eső hatására újabb, a bőr alatti kitágult apró vénák, milyen általános képet mutat a bőr állapota. Most nem csak az arcbőrről van szó. Például a vékony bőr a boka és a sípcsont felett is nehezen viseli a téli száraz levegőt. Kiszáradhat, viszkethet, könnyen fertőződhet gombával.   Ez ellen segítséget nyújthat egy egyszerű házi szer: keverj el egy citrom levét két evőkanál olívaolajjal, és dörzsöld be a beteg bőrfelületet vele. Használhatsz fertőtlenítő zsíros krémet is.   Ha a télen használt bőrkrémjeid inkább zsírosak voltak, most ideje, hogy átállj a hidratáló krémekre. Emellett sokat kellene innod, hogy bőröd elegendő folyadékhoz jusson belülről is.

Nagy szerepet játszik a téli időtől elfáradt bőröd megújításában az E-vitamin amely szabályozza bőrünk nedvesség és zsírtartalmát. Simán tartja a bőrt, hátráltatja a ráncok elmélyülését. Hogy hatását jól ki tudja fejteni, segítőkre van szüksége, A-Vitaminra, és C-Vitaminra.

A megújulási folyamatot a megfelelő életmóddal is segítheted : sok friss és vitaminokban gazdag ételek fogyasztásával. A vitaminokat, melyekre bőrödnek szüksége lehet, megtalálhatod  a citrusfélékben, a paprikában, savanyú káposztában, és a sovány bio-joghurtokban is.

Szerdán lehetnél akár a saját kozmetikusod is. Nagy segítséget jelenthetnek az arcpakolások, melyeket magad is el tudsz készíteni. Ha zsíros a bőröd: Tegyél rá pakolásként savanyú káposztát, hagyd állni rajta 20 percig, és utána mosd le langyos vízzel. Ha száraz a bőröd: márts egy vattapamacsot fehérborba, és ezzel kend be az arcodat, majd 20 perc múlva mosd le langyos vízzel.

Készíthetsz tejből és sóból bőrradírt. Használata után alaposan zuhanyoz le, és krémezd be magad.

Készíthetsz egy arcpakolást joghurtból és tojásfehérjéből. Hagyd az arcodon, 20 percig, majd mosd le langyos vízzel, és krémezd be a kedvenc krémeddel.   Keverj el egy evőkanál uborkalevet egy teáskanál tejszínnel, 20 csepp rózsaolajjal és egy tojásfehérjével. Hagyd a bőrödön kb. fél óráig, a hatás csodálatos lesz.

Hetente egyszer tisztítsd meg a bőrödet meleg burgonya levével. Ezt akár már ma is elkezdheted.   Igen fontos bőröd számára a jó vérkeringés biztosítása.

Tölts meg egy tálat hideg vízzel, vegyél mély levegőt, merítsd bele az arcod, és próbáld minél tovább benne tartani. Ezt ismételd meg többször. Érezni fogod, ahogy bőröd szinte lángol és rózsás lesz.

A C-vitamin az egyik legfontosabb a vitaminok között, leköti a szabad gyököket, amik a bőrnek is ártanak.

A bőr idősebb korban egyre több C-vitamint veszít (25 és 50 éves kor között a bőr C-vitamin tartalma kb. 35%-kal csökken). A C-vitamin teszi feszessé a bőrt, fokozza a kollagén termelését, és rögzíti a kötőszövetet. Ezen kívül feljavítja a bőr vérellátását a hajszálereken, és csillogóvá, ragyogóvá teszi az arcszínt.

Az úgynevezett „whitening” krémekben a C-vitamin fékezi a tyrosináz enzimet, aminek a pigmentfoltok kialakulása köszönhető.

A tél folyamán csökken a bőr kollagén termelése. Ez a fontos fehérjemolekula gondoskodik a szaruhártyában arról, hogy a kötőszövet rugalmas és erős maradjon. Hogy az új kollagén szálak képződését segíthesd, és ezzel bőrödet újra rugalmassá és feszessé tehesd, A-vitaminra van szükséged. Az A-Vitamin csökkenti a kollagén leépítését, és segíti újratermelését. Fiatalodik és simul a bőröd, megszabadulhatsz a kisebb ráncoktól.

A köles többek között kovasavat is tartalmaz. Ez segíti a sav-védő köpeny felépítését a bőrben, az egészséges haj és körmök növekedését. Ez a tél utáni időszakban különösen fontos. Főzhetünk kölespelyheket a levesünkbe. Frikadellát (dán fasírtot) is készíthetsz belőle.

Ha azt szeretnéd, hogy szép bőröd legyen, lehetséges, hogy az életstílusodon is változtatni kellene. Amire sürgősen szükséged lehet: sok friss levegő, sok folyadék, sok alvás olyan helyiségben, ahol a relatív páratartalom legalább 50%, kímélő, és lehetőleg parfüm nélküli szappanok és hidratáló krémek.

Amire abszolút nincs szükséged: alkohol, nikotin, túl zsíros krémek, száraz helyiségek, túl sok kávé, túl zsíros és túl fűszeres ételek. Kellemes szépülést!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top